Specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je da SAD očekuje primjenu svih ranije potpisanih sporazuma i da na predstojećem sastanku Beograda i Prištine 18. avgusta u Briselu tema bude i formiranje Zajednice srpskih opština.

Moraju da se započnu razgovori o formiranju ZSO, kao što je to rekao američki državni sekretar Entoni Blinken rekao Aljbinu Kurtiju tokom njegove nedavne posjete Vašingtonu, rekao je Eskobar.On je ponovio da je stav SAD da svi ranije postignuti sporazumi treba da se implementiraju uključujući i formiranje ZSO.

Tako da želimo da vidimo diskusiju na tu temu kada se dvije strane sastanu – istakao je Eskobar odgovarajući na pitanje medija iz Srbije da li SAD ima mehanizam kojima bi mogao da natjera Prištinu da primjeni dogovor o formiranju ZSO.

– Nadam se da će poslije ovog sastanka doći do pomaka u primjeni ovog kao i sporazuma o nestalima i energetici – dodao je Eskobar.

Kazao je da SAD budućnost Srbije i Kosova vidi u EU i da u tom smislu podržavaju napore EU da olakšava dijalog dvije strane.