Egićevo ministarstvo dobilo budžet veći za 122 miliona KM, evo koje stavke su uvećane, a gdje se štedilo

0
68

Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, na čelu sa Danijelom Egićem (SNSD), sljedeće godine imaće na raspolaganju budžet od 480 miliona maraka, što je za 122 miliona maraka više u odnosu na ovogodišnji budžet.

Narodna skupština Republike Srpske iduće sedmice bi trabalo da raspravlja o Prijedlogu budžeta RS za narednu godinu i to po hitnom postupku, koji je za 212 miliona KM veći od okvira Rebalansa Budžeta Srpske za 2023. godinu.

Među onima koji su dobili veći budžet je i Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, a ovo uvećanje se uglavnom odnosi na izdvajanja za borački dodatak, koja će umjesto 102 miliona KM naredne godine iznositi 228,5 miliona KM.

Putovanja i smještaj
I nije to jedina stavka u budžetu koja će biti uvećana.

Kako se može vidjeti iz Prijedloga budžeta, uvećanja su planirana i za putovanja i smještaj službenika ovog Ministarstva. Ta stavka je uvećana za 30.000 KM i sljedeće godine će Egićevo ministarstvo za te namjene na raspolaganju imati 130.000 KM.

Uvećani su i grantovi za pola miliona maraka, a veća izdvajanja predviđena su i za subvencije.

Tako će za subvencije Ministarstvo umjesto 360.000 KM sljedeće godine na raspolaganju imati 400.000 KM, a one će biti dodjeljene u jednakom iznosu domovima penzionera u Banjaluci i Trebinju.

Iz Prijedloga budžeta vidljivo je da će Ministarstvo za porodične invalidnine sljedeće godine umjesto 86,5 miliona KM na raspolaganju imati 94 miliona KM, što je 7,5 miliona maraka više.

Za isti taj iznos uvećana je i stavka ličnih invalidnina.

Ministarstvo će tako za lične invalidnine iduće godine na raspolaganju imati 97 miliona maraka.

Nema novca za podsticaj zapošljavanja
Doznake za civilne invalidnine su povećane za 600.000 KM i iznosiće 6,8 miliona maraka, a za pola miliona maraka povećana su i izdvajanja Fondu za zdravstveno osiguranje za zdravstvenu zaštitu boraca, vojnih invalida, PPB i CŽR. Za te namjene iduće godine će biti izdvojeno 14,5 miliona maraka.

I za program socijalnog izdvajanja radnika predviđena su dva miliona maraka više od ovogodišnjih. Tako će sljedeće godine za te namjene biti izdvojeno šest miliona maraka.

Iako je budžet Ministarstva veći, neće baš svi korisnici profitirati od tog povećanja.

Tako su, na primjer, tekuće doznake za unapređenje materijalnog položaja boraca sa navršenih 65 godina života smanjene za 100.000 KM pa će sljedeće godine iznositi 2,8 miliona KM.

KOMENTARIŠI

Unesite vaš komentar.
Please enter your name here