Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je najniža plata u Republici Srpskoj najveća u regionu, ali da je BiH brana još boljem ekonomskom rastu Srpske, jer je nemoguće obezbijediti efikasno odlučivanje za važne projekte.


Dodik je rekao da prosječna plata u Republici Srpskoj u aprilu iznosila 978 КM, te da će sa najavljenim povećanjem uskoro iznositi više od 1.000 КM.

“Mi smo na 500 evra prosječne plate, a Hrvatska, koja je u EU na 750 evra. Nisu ni oni daleko odmakli od nas uz sve donacije koje dobijaju, a koje mi nismo imali”, pojasnio je Dodik.

On je rekao da je u Srpskoj povećana zaposlenost, a smanjena nezaposlenost, što potvrđuje i podatak da je trenutna stopa nezaposlenosti 11 odsto, dok je 2006. godine iznosila 34 odsto.

“Negativno nastrojeni će reći da je to zato što narod odlazi, ali to nije tačno. Pogledajte koliko je ljudi zaposleno. Nikada Republika Srpska nije imala veći broj registrovanih zaposlenih, kao što ih ima sada”, naglasio je Dodik za RTRS.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH je pojasnio da su to rezultati odgovorne politike u vrijeme pandemije izazvane virusom korona.

“Obezbijedili smo da se sačuvaju radna mjesta i otvore nova. Bilo je u nekim sektorima otpuštanja, ali u drugom se zapošljavalo i zato smo u plusu”, naglasio je Dodik.

Dodik je rekao da je Srpska sposobna i spremna da vodi svoje autentične politike, te da je stepen ukupnog duga u Srpskoj 52,9 odsto.

“Dug će se sada nešto povećati emitovanjem obveznica, ali kada na kraju godine vratimo, to će opet otići na stepenicu niže”, naveo je Dodik.

Srpski član Predsjedništva je rekao da je javni dug u Republici Srpskoj 42 odsto, te da je Srpska najmanje zadužena zemlja.

“Federacija ne iskazuje jedinstvene podatke za kantone i opštine u cijeloj Federaciji. Neka iskažu, pa će se vidjeti kako to izgleda”, poručio je Dodik.

Dodik je podsjetio da je 2006. godine ukupan domaći proizvod u Republici Srpskoj iznosio je 4,7 milijardi КM, te da u ovom mjesecu iznosi 12,5 milijardi КM.

On je rekao da je Republika Srpska prošle godine, nakon Srbije, imala najmanji pad domaćeg proizvoda.

“U prvom kvartalu ove godine naš rast je dva odsto u plusu. To obezbjeđuje prihode. Zaključno sa majem imamo veće prihode, doprinose, direktne poreze i ostale javne prihode 17 odsto. To je 180 miliona maraka više”, naveo je Dodik.

On je dodao da su indirektni porezi porasli za 11,6 odsto ili 82 miliona КM koja pripadaju Republici Srpskoj, te da je to ukupno 262 miliona КM prihoda više nego u prošloj godini.

Dodik je rekao da je Vlada Srpske iz tog razloga i mogla da poveća plate.

“Zato smo mogli i da u realnom sektoru oslobodimo onaj neoporezivi dio koji bi trebao da ide radnicima. Sada razmišljamo i o drugim kategorijama, da vidimo na koji način ćemo riješiti povećanje plata”, istakao je Dodik.

On je pojasnio da se debalans između izvoza i uvoza od januara do aprila ove godine smanjio, te da je stopa pokrivenosti uvoza izvozom 82 odsto, kao i da se za nekoliko godina može očekivati potpuna pokrivenost uvoza izvozom.

Dodik je, poređenja radi, podsjetio da je 2006. godine stopa pokrivnosti iznosila svega 36 odsto.

“To su stvari kojima svaka zemlja treba da teži”, poručio je Dodik.