Veliki broj roditelja srpske nacionalnosti koji žive i rade na prostorima FBiH sve češće se odlučuju da svoju djecu šalju na školovanje u Republiku Srpsku.

Kaže ovo za “Glas Srpske” predsjednik Odbora za zaštitu Srba u FBiH Đorđe Radanović, objašnjavajući da se uglavnom radi o licima koja žive u zapadnokrajiškim opštinama u blizini entitetske granice.

– Djecu svakodnevno autobusima šalju u susjedne opštine, kako bi mogla da na maternjem srpskom jeziku izučavaju nastavne predmete. Dijelu srpske djece u pojedinim kantonima omogućeno je učenje ćirilice, srpskog jezika i vjeronauke, ali radi se o simboličnom broju nastavnih sati. U stvari, sve zavisi od kantona do kantona – kaže Radanović.  

Objašnjava da to nije jedini problem koji muči ove roditelje, te da je problematično i to što se djeca još odmalena u školama u FBiH uče i o nekakvoj velikosrpskoj agresiji, koja navodno traje od pisanja “Načertanija”.

– To je vrlo neprijatno i možete li se samo staviti u poziciju tih roditelja, jer njihova djeca od malih nogu uče da je srpski narod loš – naveo je Radanović.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Republike Srpske Predrag Damjanović kaže da će institucije Srpske u narednom periodu, a u saradnji sa međunarodnom zajednicom, pokušati da utiču na rješavanje ovog problema i statusa srpske djece u federalnim opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom.

Kako je pojasnio, u opštinama gdje djeca srpske nacionalnosti ne izučavaju nacionalnu grupu predmeta potrebno je krenuti od inicijative roditelja.

Damjanović se, inače, juče sastao sa načelnicima opština Drvar i Bosansko Grahovo kako bi se upoznao sa statusom učenika srpske nacionalnosti u FBiH. Prema riječima načelnice opštine Drvar Dušice Runić, srpska djeca u Drvaru izučavaju nacionalnu grupu predmeta od 2003. godine, ali, kako je pojasnila, osim nacionalne grupe predmeta, tačnije srpskog jezika, istorije, geografije i vjeronauke, ostali predmeti izučavaju se na hrvatskom jeziku.

– Najveći problem je što srpska djeca nemaju pravo na izučavanje svih predmeta na maternjem srpskom jeziku – kazala je Runićeva, dodajući da istu sudbinu dijele i srpska djeca u Bosanskom Grahovu, ali i ostalim opštinama sa prostora FBiH.

Pravo

Pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno vaspitanje i obrazovanje Srpske Nataša Cvijanović rekla je da svako dijete ima pravo izučavanja maternjeg jezika.

– U Srpskoj djeca bošnjačke i hrvatske nacionalnosti izučavaju svoj maternji jezik, pa samim tim to pravo imaju i djeca srpske nacionalnosti u FBiH – rekla je Cvijanovićeva.