Današnji dan je prilika da se sjetimo najmlađih žrtava u stvaranju Republike Srpske koje su na samom rođenju bile kažnjene zato što pripadaju srpskom narodu koji se borio za svoja vječna ognjišta, poručio je generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić.
On će danas položiti vijenac na spomenik “12 beba” u Banjaluci čime će biti obilježeno 30 godina od nezapamćenog zločina u istoriji čovječanstva.

“To je bio brutalan zločin koji je nezabilježen u svijetu kada je zabrana letova nad BiH obuhvatila i kiseonik koji je život značio”, rekao je Đajić, saopšteno je iz UKC-a.

On je zatim opleo po gradonačelniku Banjaluke Drašku Stanivukoviću.

“Nažalost, određeni aktuelni politički diletanti iz ovog događaja nisu naučili lekciju, te su svojim postupcima prošle godine umalo doveli do još veće tragedije i to u momentu kada smo se zajedno sa ostatkom svijeta suočavali sa pandemijom Kovid 19. Gradonačelnik Banjaluke je svojim neznanjem ili namjerom umalo izvršio ubistvo stotina ljudi izmišljajući tzv. ‘aferu’ kiseonik, plasirajući u javnost vijest da je kiseonik kojim smo liječili i više hiljada pacijenata na kiseoničkoj podršci, neispravan. Tada sam govorio da je kiseonik koji dajemo pacijentima već 40 godina ispravan, što je pokazala i zvanična analiza”, zaključio je Đajić.