Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik tokom zvanične posjete delegacije Srpske Bjelorusiji govorio je o sankcijama koje Bjelorusija trpi zbog dobrih odnosa sa Rusijom.

BiH i Republika Srspka nisu se pridružila tim sankcijama. Pozdravljam način na koji Bjelorusija funkcioniše uprkos sankcijama. I Srpska je u sličnim okolnostima, ali uz jasnu viziju i odlučno vođstvo, napredak je vidljiv – istakao je Dodik.

Dodik je podsjetio da lider Bjelorusije Aleksandar Lukašenko ima sankcije Sjedinjenih Država i Velike Britanije i kaže da sada lakše živi, jer ne mora da ih gleda.

  • Uprkos svemu tome, Srpska nije dala saglasnost za sankcije Bjelorusiji, iako drugi dio BiH to želi – poručio je Dodik.

Dodik je izjavio danas tokom posjete Naučno-praktičnom centru za hirurgiju, transplantologiju i hematologiju u Minsku da već postoji iskustvo zajedničkog rada sa ovim centrom opremljenim najsavremenijim tehnologijama, u kojem je liječen 21 pacijent iz Srpske, a 28 čeka na prijem.

  • Čestitam centru, Bjelorusiji i predsjedniku Aleksandru Lukašenku na dostignućima koje su postigli. Bez podrške države to ne bi bilo moguće – rekao je Dodik. Dodik je istakao da je potpisan sporazum Ministarstva zdravlja Republike Srpske i Komiteta za zdravstvo Bjelorusije, javlja bjeloruska agencija Belta.

Dodik je govorio i o ostalim oblastima saradnje sa Bjelorusijom, poput posjete akcionarskom društvu “Holding kompanija Belkommunmaš” koje se bavi proizvodnjom transportnih vozila, autobusa i tramvaja.

  • Želimo da kupimo 10 autobusa za potrebe naših gradova, za početak kao pilot projekat. Kod nas privatna preduzeća vrše gradski prevoz, i tu su mnogi problemi, pa tako ne možemo za njih da kupujemo autobuse, zato će ovo biti plaćeno iz budžeta predsjednika, a ti autobusi će prevoziti đake, studente i pacijente. Uz svaki autobus idu i stanice za punjenje – istakao je Dodik.

Bjeloruski mediji opširno izvještavaju o posjeti predsjednika Srpske i delegacije Republike Srpske toj zemlji.

Dodik je rekao da Republika Srpska kupuje i opremu za poljoprivredu u vrijednosti pet miliona dolara.

  • Ta oprema će se davati našim poljoprivrednicima prema važećim podsticajima – istakao je Dodik.

Dodik i delagacija Srpske sastali su se sa zamjenikom ministra privrede Bjelorusije Aleksandrom Ogorodnikovom.

Osim toga, dodao je Dodik, predviđena je posjeta ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Save Minića zavodima MAZ-a i MTZ-a, a biće i sastanak ministara u oblasti obrazovanja.

U delegaciji Srpske, koji predvodi Dodik, su ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić, ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Željko Budimir, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Savo Minić i direktor “Sarajevo-gasa” Istočno Sarajevo Nedeljko Elek.

Za sutra je najavljen sastanak Dodika sa predsjednikom Bjelorusije Aleksandrom Lukašenkom, a predviđeni su i susreti sa premijerom Bjelorusije Romanom Golovčenkom i predsjednikom bjeloruske Akademije nauka.