Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da Republika Srpska ima plan ukoliko visoki predstavnik za BiH Valentin Incko počne koristiti bonska ovlaštenja i počne smjenjivati zvaničnike Republike Srpske, te poručila da Srpska neće da trpi bilo kakvo nasilje, maltretiranje i vrijeđanje od bilo koga.

“Republika Srpska ima svoje izgrađene institucije, koje imaju potpuni legitimitet i demokratski izabrane predstavnike, koji predstavljaju volju naroda, rade svoj posao i donose svoje odluke. Sve odluke koje one donose su legitimne zato što su institucije legitimne i nećemo da trpimo bilo kakvo nasilje, maltretiranje i vrijeđanje od bilo koga, pa tako ni od visokog predstavnika”, poručila je predsjednik Srpske.

Cvijanovićeva je rekla za “EuroBlic” da ne vidi zašto bi jedan Incko ili bilo koji drugi visoki predstavnik pribjegavao retrogradnim mehanizmima kažnjavanja ili sankcionisanja jer nigdje ne piše da može da radi tako nešto u svom mandatu.

Ona je rekla da su svi procesi u kojima Republika Srpska učestvuje dobrovoljne prirode, ističući da niko ne može da sankcioniše njene institucije za nešto što hoće ili neće da učine.

“Republika Srpska pokazuje organizovanost i ozbiljnost u odnosu na FBiH , ali i neke zemlje u okruženju. Mi znamo šta je naš posao i šta je uloga institucija. Ne može jedan visoki predstavnik da uklanja ljude koji su demokratski izabrani od građana. On može da pomaže, koordiniše i nudi svoje dobre usluge, a ne da služi tu kao neka prijetnja. To je vrijeme prevaziđeno”, istakla je Cvijanovićeva.

Komentarišući ultimatum koji je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko dao Narodnoj skupštini Republike Srpske, tražeći da se ukinu povelje koje su prije pet godina dodijeljene Biljani Plavšić, Radovanu Karadžiću i Momčilu Krajišniku, Cvijanovićeva smatra jednom velikom manipulacijom.

“I ono što se dešavalo ranije i ova činjenica da Incko sada izvlači jedan takav zahtjev. U suštini, visoki predstavnik ovdje i funkcioniše na način da politički Bošnjaci dižu političku temperaturu, a onda on izlazi u susret njihovim političkim željama, reaguje i postavlja određene zahtjeve. Narodna skupština je donijela određene zaključke, dodijelila odlikovanja i tu je stavljena tačka na tu priču”, kaže Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, očito je da je visoki predstavnik sada pokrenuo tu priču jer mu je to potrebno za neke druge stvari, što je i ranije bila praksa OHR-a.

“Prilikom svog odlaska ili neposredno pred odlazak donesu određene rigorozne mjere, a onda pobjegnu glavom bez obzira. Poslije dođe neko novi i poziva se na to da su mjere koje je donio njegov prethodnik neka nova realnost. Traumatično je za BiH, gledajući globalno, da uopšte ima visokog predstavnika pogotovo sa ovakvim izjavama koje daje sadašnji. Imate visokog predstavnika koji daje sebi za pravo da napada kolektivitet i da izgovara onu prestrašnu rečenicu žda je Republika Srpska teret srpskom naroduž. Visoki predstavnik ruši odnose unutar BiH, ali isto su činili i njegovi prethodnici”, naglasila je Cvijanovićeva.

Komentarišući izjavu ministra inostranih poslova Njemačke Hajka Masa da nije problem Kristijanu Šmitu, koji je kandidat za novog visokog predstavnika, već u tome da li BiH treba čovjek na toj poziciji, Cvijanovićeva je rekla da ni Republika Srpska ne misli da je problem u Šmitu, već u tome da se visoki predstavnici imenuju mimo procedure koja je propisana i predviđena.

“Mislimo da je vrlo problematično to što visoki predstavnici izlaze iz svog mandata. Nama visoki predstavnik kao neka dejtonska kategorija vjerovatno nikada ne bi smetao da je imao tu vrstu legitimiteta, da nije uzurpirao ovlaštenja koja nema, oslanjao se na PIK koji nigdje nije predviđen međunarodnim pravom i da se držao striktno onoga što je bila dobra usluga BiH. Oni su radili neke loše usluge BiH. OHR je više smetnja i pretnja nego što je dobra usluga ili korist za BiH”, navodi Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva ističe, da nema mjesta visokom predstavniku ako BiH želi biti moderna zemlja koja želi u EU, te da ima suverenitet i hoće da upravlja procesima.

Cvijanović: Situacija stabilna, uspješno odbijeni napadi na Srpsku

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je situacija stabilna, i politički i ekonomski, kao i da se Srpska uspješno bori i sa atacima na nju.
“Institucije politički funkcionišu bez bilo kakvih problema”, rekla je Cvijanovićeva i dodala da ekonomija trpi štetu zbog pandemije jer godinu dana funkcioniše pod strašnim pritiskom, a institucije Republike Srpske nastoje da saniraju i zdravstvo i ekonomiju, zbog čega trpe finansijski.

Treća stvar koja je u kontinuitetu prisutna kao problem, ističe Cvijanovićeva, jesu politički ataci na Srpsku i na njenu ustavnu poziciju, nastojanje da se ona razvlasti, ugasi i umanji njen potencijal.

“Međutim, napadi na Srpsku su nešto čime se mi uspješno nosimo već mnogo godina”, rekla je Cvijanovićeva za “EvroBlic”.

Ona ističe da je Srpska spremno odgovorila na pandemiju kada su u pitanju početne mjere i cijeli tok ove krize, odnosno način kako se reagovalo prema zdravstvu i privredi.

“To je pokazalo ozbiljnost institucija i spremnost da rade na rješavanju određenih problema. Meni lično su najteže bile one odluke koje su se odnosile na uspostavljanje karantina”, rekla je Cvijanovićeva i dodala da su to bile najmučnije mjere koje su morali preduzimati.

Cvijanovićeva ističe da je Srpska spremno reagovala na sve, od nabavki za zdravstvo, pa do vakcina.

“U regionu Srbija je apsolutni šampion, pa čak i u evropskim razmjerama ili globalno. Srbija je možda najsvjetliji primjer reagovanja države na krizu. Za sve ostale države možete reći da su prilično neuspješne”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona ističe da su u Republici Srpskoj, za razliku od Federacije BiH, pa čak i nekih drugih zemalja u okruženju, ušli u proces imunizacije stanovništva koji sad već ima neku svoju dinamiku.

“Za razliku od evropskih zemalja koje su donosile političke odluke da ne nabavljaju ruske ili kineske vakcine, mi smo donijeli odluku da se ne oslanjamo samo na Kovaks već smo ušli u pregovore i sa Rusijom, ali i sa Kinom. Iz Rusije već dobijamo vakcine prema dogovorenom planu isporuke”, ističe predsjednik Srpske.

Ona kaže da bi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/ bilo dobro vratiti pregovore na racionalan nivo koji je postojao ranije i ukloniti zahtjeve koji su prilično besmisleni i bezobrazni, a kao alternativu Cvijanovićeva navodi izlazak na domaće i inostrano tržište kapitala.

“Ovo je vrijeme u kojem se borite za saniranje posljedica u zdravstvu i ekonomiji zbog pandemije i onda vam neko postavlja uslove koji su neustavni i koji zahtijevaju da se odričete određenih funkcija i prenosite ih na nivo BiH. Valjda misle žpritisnuti su finansijski, pa onda će prihvatiti sve i političkiž”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je punjenje budžeta Srpske zadovoljavajuće, iako su očekivali da će biti puno više problema s obzirom na pandemiju.

Govoreći i promjeni ustava, Cvijanovićeva kaže da Ustav treba mijenjati, a kada će se to desiti zavisi od političke procjene ukupnih okolnosti.

“Srpska zaslužuje da dobije moderniji Ustav u kojem će biti iščišćene određene stvari”, rekla je Cvijanovićeva.

Cvijanović: SDS je umrtvljena stranka

Potpredsjednik SNSD-a Željka Cvijanović izjavila je da je SDS prilično umrtvljena stranka zato što je odustala od onoga što su bili njihovi ciljevi i njihova politika koja je mobilisala građane.

“Ako izgubite tu potrebnu dimenziju patriotizma, prosto niste neko ko može da odgovori na izazove ovako teških vremena”, naglasila je Cvijanovićeva.

Na pitanje kako kamentariše izjave predsjednika SDS-a Mirka Šarovića da će srušiti vlast Srpske, odnosno SNSD prije izbora sljedeće godine, Cvijanovićeva je za “Srpskainfo” podsjetila da je Šarović pričao i da “idu po pobjedu u Doboj”, pa je dobio 700 glasova, u vrijeme novembarskih izbora govorio je kako “idu po pobjedu u Banjaluku”, pa je SDS jedva prošla i ima samo jednog odbornika.

“Poslije se ‘prikačio’ ovom mladom gradonačelniku Banjaluke dijeleći kao neki njegov uspjeh, a u suštini tu nema nikakvog uspjeha SDS-a. Pričao je i kako će promijeniti većinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a onda su njegovu stranku napustili neki poslanici. Dakle, neozbiljan je. Sve što kaže je neozbiljno”, ocijenila je Cvijanovićeva.

Govoreći o promjenama u Gradskom odboru SNSD-a Banjaluka, potpredsjednik ove partije smatra da su one dobre i da je vjerovatno trebalo i ranije da se neke stvari malo više aktiviraju.

“Mislim da je ovo neki put da se donese nova energija i da se otvori prostor za neke nove ljude. Smatram da je SNSD već nekoliko godina u Banjaluci bio prilično uljuljkan vodeći se time da smo, kao što jesmo, mnogo toga uradili za ovaj grad i izgradili ga. Međutim, možda smo zanemarili ono što se zove klasični politički rad”, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da je sad prilika da se SNSD vrati klasičnom političkom radu i onome u čemu su najbolji, a to je da komuniciraju s građanima, da im adekvatno objasne šta to hoće i da budu tu s njima u svakoj, i dobroj i lošoj, prilici.