Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH i Hrvatskog narodnog sabora (HNS) kazao je da je danas partnerima iz vlasti, SNSD i strankama “trojke”, poslao dokument s prijedlogom izmjena Izbornog zakona BiH, i da je njime, prema koalicionom dogovoru, unesena izmjena koja se tiče izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Čović je, pojašnjavajući detalje dokumenta, rekao da se ne radi o prijedlogu HDZ-a BiH, već svih stranaka iz koalicije, a koji je dogovoren na sastanku u Laktašima, i da prema njemu ne postoje izmjene u načinu biranja srpskog i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, ali se za izbor hrvatskog člana dodaje nova uslovna kategorija.

“S obzirom da nije moguće postići dogovor o izmjeni Ustava, ponuđeno je rješenje koje će onemogućiti da jedan narod bira predstavnika nekog drugog naroda kada je u pitanju tročlano predsjedništvo. Dakle, onaj ko pobijedi na listi Hrvata moraće zadovoljiti uvjet da je pobijedio u barem tri županije koje su tamo definirane. Ako nije u tri, onda u dvije, ako nije u dvije onda u jednoj, odnosno ako nije pobijedio ni u jednoj, onda je konačno izabran onaj s najvećim brojem glasova. Taj uvjet onemogućava da se s 99 odsto nečijih drugih glasova bira hrvatski član Predsjedništva”, pojasnio je Čović.

Predsjednik HNS dodao je da osim izbora članova Predsjedništva, izmjene Izbornog zakona BiH imaju još dva elementa: dio koji se odnosi na Centralnu izbornu komisiju i dio koji se odnosi na tehnička pitanja ili transparentnost integriteta izbornog procesa.

Čović je ponovio kako se nada da će izmjene Izbornog zakona biti usvojene do kraja februara u Parlamentarnoj skupštini BiH, a sa njima i set evropskih zakona, a sve kako bi BiH u martu dobila zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora.