Njemačka ekonomija dodatno je oslabila u prvim mesecima 2023, objavila je centralna banka te zemlje u ponedeljak.

Bundesbanka naime predviđa da najveća evropska privreda ide prema recesiji.

“Proizvodnja u prvom tromesečju 2023. će verovatno ponovo biti niža nego u prethodnom kvartalu”, piše Bundesbanka u svom mesečnom izveštaju.

Ako bruto domaći proizvod (BDP) pada dva kvartala zaredom, ekonomisti govore o tehničkoj recesiji. Nemačka ekonomija smanjila se u četvrtom kvartalu 2022.

Ekonomisti Bundesbanke primetili su s jedne strane da su se napetosti na energetskim tržištima i povezana neizvesnost znatno smanjile.

Rekli su da su kočnice cena električne energije i gasa koje je odredila vlada ublažile rast troškova energije za domaćinstva i kompanije, pri čemu će ulaganja i industrijska proizvodnja imati koristi od toga.

“S druge strane, industrijska proizvodnja je u 2023. ušla na niskom nivou nakon značajnog pada u decembru 2022”, objavila je Bundesbanka. “To vredi i za izvoz, koji je dodatno prigušen usporavanjem spoljne potražnje.”

Privatna potrošnja pati od inflacije, koja smanjuje kupovnu moć domaćinstava, dodaje se. Očekuje se dalji pad građevinskih aktivnosti.

“Stvari bi se mogle polako ponovno pokrenuti u daljem toku godine”, predviđa Bundesbanka, upozoravajući da se “još ne nazire značajno poboljšanje”.

Sve u svemu, nemačka industrijska proizvodnja verovatno će lagano pasti u proseku 2023, prema Bundesbanki, ali se očekuje da će biti malo bolja od pada BDP-a od 0,5 odsto predviđenog u decembru.

U međuvremenu, kuće i stanovi u Nemačkoj i dalje su precenjeni uprkos nedavnom padu cena, piše Bundesbanka.

“Precenjene cene stambenih nekretnina u proseku nisu pale u 2022”, istakla je Bundesbanka u svom izveštaju, utvrdivši da su cene nekretnina u gradovima bile između 25 i 40 odsto iznad onoga što bi trebalo da budu prema sociodemografskim i ekonomskim osnovama, prenosi Investitor.

Cene su pale u drugoj polovini 2022, kada su inflacija i rastuće stope hipotekarnih kredita otežavali posao mnogim potencijalnim kupcima, što je dovelo do smanjenja potražnje za nekretninama.

Međutim, u isto su vreme povećane cene gradnje i nedostatak stanova zadržali cene visokim, posebno u gusto naseljenim područjima.

Međutim, Bundesbanka je rekla da postoje znakovi da se uspon od poslednjih nekoliko godina završio. Centralna banka već godinama upozorava na precenjenost na tržištu nekretnina.

Prema analizama, prošlogodišnja poskupljenja bila su manja nego 2021. godine.

U celoj Njemačkoj cene kuća i stanova prošle su godine porasle 9 odsto, prema proračunu Udruženja nemačkih hipotekarnih zajmodavaca.

Cene stambenih nekretnina u 127 nemačkih gradova porasle su godišnje u proseku šest odsto, prema provajderu podataka Bulwienges.