Od Savjeta ministara koji čine SNSD, HDZ i “trojka” smo danas dobili prijedlog zakona koji je potpuno suprotan zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske od 10. decembra 2021. godine, kojim je predloženo od istog SNSD stavljanje van snage Zakona o odbrani BiH. Kakva dvoličnost, vladajući SNSD u Banjaluci populistički predlaže formiranje Vojske Republike Srpske, a u Sarajevu danas predlažu popunu i jačanje Oružanih snaga BiH – rekao je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, komentarišući Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, koji je u proceduru uputio Savjet ministara BiH.

Borenović kaže da s jedne strane postoji stav NSRS, valjda još uvijek važeći, mnogo puta od vlasti javno promovisan, iako je primjena odložena, koji kaže da je Narodna skupština Republike Srpske zadužila Vladu Republike Srpske da povuče saglasnost na Sporazum o prenosu nadležnosti iz oblasti odbrane na institucije BiH, kao i da uputi na razmatranje i usvajanje zakone Republike Srpske iz ove oblasti, a s druge strane nova zakonska rješenja na nivou BiH koja su kontradiktorna ovim zaključcima.

– Time je planirano i uspostavljanje Vojske Republike Srpske i izlazak iz Oružanih snaga BiH. Danas je druga situacija, odnosno kako piše u obrazloženju razloga za donošenje novog zakona, to se radi „da bi se obezbijedio kontinuitet operativne sposobnosti, te blagovremeno i potpuno izvršavanje misije Oružanih snaga u skladu sa Zakonom o odbrani BiH“. I još imamo zvaničan stav Ministarstva unutrašnjih poslova da nemaju primjedbi na Zakon kojim se jačaju Oružane snage BiH. O čemu mi ovdje pričamo? S jedne strane imamo stav da nema Zakona o oružanim snagama BiH, i imamo današnju namjeru, iza koje stoji ista stranka koja danas, očigledno, negira ono što su najavili kada je u pitanju vraćanje nadležnosti. Mi u tome nismo učestvovali, jer smo znali i tada ishod, ali imam puno pravo da pitam šta se ovdje dešava i hoće li neko to objasniti narodu. Dokle više prevare, lažnog patriotizma – rekao je Borenović, saopšteno je iz PDP.

Istakao je da zna da smo društvo u kojem prolaze prevare, psovke, govor mržnje, razna imenovanja svakakvih likova, da predsjednik druge države ovdje može odlikovati ratne zločince, da se ukradene ikone dijele kao diplomatski pokloni, da prolazi propast javnih preduzeća, propast banaka, kupovina respiratora za 150.000 KM, ali da se ipak ovako važne i ozbiljne stvari moraju razjasniti.

– Ne pričamo danas ovdje o kokicama, nego o Oružanim snagama. O vojsci, o vojskama, o najavama koje se tiču sektora odbrane. I svojim zaključcima Narodna skupština upozorava predstavnike SNSD koji je usvojio zaključke koji su potpuno suprotne onome što nam predlaže Savjet ministara. Šta se desilo, šta se promijenilo, je li to ista stranka koja djeluje u Banjaluci i u Savjetu ministara u Sarajevu, jesu li to isti ljudi koji su vraćanje nadležnosti promovisali kao osnovni politički cilj, kupeći tako političke poene? – pita Borenović.