Njemački kancelar Olaf Šolc rizikuje da izgubi poziciju ako ne kapitulira pred Vladimirom Putinom, piše novinar Danijel Džonson za britanski “Telegraf”.

On je napomenuo da se Njemačka nalazi u krizi zbog nedostatka energenata i zavisnosti Berlina od Rusije.”Odigrava se prava drama i traže se odgovorni za katastrofalnu odluku od pre deset godina da se odustane od nuklearne energije, zbog čega je Njemačka postala potpuno zavisna od Rusije. Reputacija Angele Merkel sada je pocepana u komadiće, a dve trećine birača osuđuje Olafa Šolca zbog neuspeha da obezbedi energetsku bezbednost”, napisao je Džonson. Prema njegovim rečima, aktuelni kancelar, pored grešaka u energetskom sektoru, nije dovoljno čvrst ni po pitanjima spoljne politike.

Džonson tvrdi da je Šolc, pokušavajući da se dodvori i NATO i Rusiji, napustio Ukrajinu i da joj ne pruža praktično nikakvu pomoć, što umanjuje kredibilitet Berlina, dok su nemački ekonomski i energetski problemi doveli do toga da se sve više Nemaca protivi agresivnim merama protiv Moskve, a javna podrška Kijevu u Nemačkoj slabi.

“Ili će Berlin doživeti ogroman neuspeh, praćen raspadom vladajuće koalicije, ili će kapitulirati pred Putinom. Šolc i njegove kolege su se prošle nedelje radovali padu Borisa DŽonsona. Ali nemački kancelar bi se mogao suočiti sa istim košmarnim scenarijem, a njegovo likovanje može biti kratkog veka”, napisao je Džonson.