Manifestacija “Kočićev dan u Beogradu” počeće danas polaganjem cvijeća kod groba Petra Kočića u Aleji velikana u Beogradu, najavljeno je iz Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

Cvijeće će biti položeno u 11 časova u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu, a u 12 časova na spomenik Petru Kočiću u Čuburskom parku gdje će pisci iz Srbije i Republike Srpske govoriti svoje stihove u slavu Kočića.

Tradicionalno književno veče “Zmijanje u Beogradu, Srpska u Srbiji” biće održano u svečanoj sali Udruženja književnika Srbije u 19.00 časova, a učestvovaće pisci Mihailo Orlović, Sava Guslov Marčeta i Zlatko Jurić iz Republike Srpske, te Duška Vrhovac, Dragan Ognjanović, Grozdana Lalić, Milan Orlić, Majo Danilović i Biljana Tasić iz Srbije.

Programima manifestacije prisustvovaće čukununuk Petra Kočića, beogradski student Stefan Aćimić.

“Kočićev dan u Beogradu” organizuju Udruženje književnika Srbije i Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji u saradnji sa Udruženjem književnika Republike Srpske, kao dio najstarije manifestacije u oblasti kulture u umjetnosti u Srpskoj – “Kočićevog zbora”.

Tradicionalna manifestacija “Kočićev zbor” biće održana od sutra do nedjelje, 27. avgusta, u Banjaluci. Manifestacija posvećena srpskom književniku i narodnom tribunu Petru Kočiću trajaće tri dana koja su nazvana “Istina”, “Sloboda” i “Otadžbina”.

Svečano otvaranje manifestacije predviđeno je za 10 časova u petak, 25. avgusta, u Parku Petar Kočić u Banjaluci gdje će biti položeni vijenci na spomenik ovom književniku i narodnom tribunu.

Tada će biti dodijeljena i nagrada “Zmijanjče” za mlade pisce iz osnovnih škola u Republici Srpskoj.

U Banskom dvoru u Banjaluci će u 20 časova biti održana svečana akademija kada će biti uručena i “Kočićeva nagrada” književniku Đorđi Sladoju, jednom od najistaknutijih savremenih srpskih liričara.

Za drugi dan manifestacije predviđen je niz raznovrsnih sadržaja, koji će biti održani u Stričićima, rodnom Kočićevom selu.

Posjetioci će imati priliku da učestvuju u radionici veza, druže se sa piscima i književnicima, pogledaju izložbu “Tragovi” autora Sanje Bajić i izložbu fotografija učiteljice sa Manjače, prisustvuju promociji zmijanjskog veza, da probaju jela tradicionalne kuhinje i slično.

Tog dana, u 16 časova biće održan prvi dio borbe bikova za nagradu “Jablan”.

Trećeg dana manifestacije, 27. avgusta, u Stričićima će biti održan bogat kulturno-umjetnički program i obraćanje besjednika i dobitnika “Kočićeve nagrade”.

Ovogodišnji “Kočićev zbor” biće završen koncertom na tvrđavi Kastel, kada će od 20.30 časova nastupiti “One tri”, a ulaz je slobodan.