Nijemac Benjamin List i Britanac David MacMillan ovogodišnji su dobitnici Nobelove nagrade za hemiju.

Nagrađeni su zbog toga što su, kako je navedeno, razvili novi precizan alat za molekularnu konstrukciju – organokatalizu.

“Mnoga istraživačka područja i industrije zavise od sposobnosti hemičara da konstruišu molekule kojima se mogu stvoriti elastični i dugo upotrebljivi materijali, energija u baterijama ili spriječiti daljnje napredovanje bolesti”, saopćili su iz Kraljevske akademije nauka Švedske.

Kako je istaknuto, za prethodno navedeno potrebni su katalizatori, tvari koje kontroliraju i ubrzavaju hemijske reakcije.

“Primjera radi, katalizatori u automobilima otrovne materije iz ispušnih plinova pretvaraju u bezopasne molekule. Naše tijelo sadrži hiljade katalizatora u obliku enzima koji luče molekule potrebne za život”, obrazložili su.

Ukazali su da su katalizatori osnovni alat za hemičare te da su naučnici dugo vjerovali da postoje samo dvije vrste katalizatora – metali i enzimi.

“Benjamin List i David MacMillan dobitnici su Nobelove nagrade za hemiju, jer su razvili treći tip katalizatora. On se zove asimetrična organokataliza i nadovezuje se na male organske molekule”, objasnili su u Kraljevskoj akademiji nauka Švedske, prenosi Euronews.

List je rođen 1968. u Frankfurtu i radi na frankfurtskom Univerzitetu Goethe. MacMillan je rođen 1968. u britanskom Bellshillu, a radi na američkom Univerzitetu Princeton.