Uspon cijena nafte ubrzao se danas premašujući nivo od 111 dolara za barel, nakon medijskih izvještaja da je naftna grupa OPEK+ odlučila da skromno poveća proizvodnju u junu, i pošto je Evropska unija iznijela u srijedu plan o embargu na uvoz ruske nafte.

Evropska nafta Brent je ojačala za 0,88 odsto na 111,1 dolar po barelu na trgovaju u Londonu u 17:05 časova po našem vremenu, a cijena američke WTI nafte je porasla za 0,58 procenata na 108,4 dolara za barel, prema podacima sa portala oilprice.com, koji prati kretanje cijena u realnom vremenu.

Grupa OPEK+, koju čine Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni saveznici koje predvodi Rusija, dogovorila se danas o skromnom mjesečnom povećanju proizvodnje za 432.000 barela dnevno u junu, izvijestio je Rojters.

Iz ove naftne alijanse su poručili da sa ne može OPEK+ kriviti za poremećaj ruskih isporuka i da kineski lokdaun zbog kovid virusa ugrožava izglede potražnje u narednom periodu.

Dva izvora koja su prisustvovala sastanku rekla su Rojtersu da su delegati potpuno izbjegavali bilo kakvu diskusiju o zapadnim sankcijama Rusiji, i da su razgovore završili u rekordno kratkom vremenu od nešto manje od 15 minuta.

Evropski embargo na naftu će vjerovatno primorati Rusiju da preusmjeri isporuke ka Aziji i da naglo smanji proizvodnju, dok će se EU otimati na tržištu za kupovinu preostale raspoložive ponude. Oba ova faktora će vjerovatno podupreti povišene cijene sirove nafte.

Generalni sekretar OPEK-a Mohamed Barkindo rekao je u srijedu da je nemoguće da drugi proizvođači nadoknade ruski izvoz od preko 7,0 miliona barela dnevno. Slobodni kapaciteti jednostavno ne postoje, naglasio je on.