Lider Narodne partije Srpske (NPS) Darko Banjac izjavio je Srni da neko ko je kanditat za predsjednika Republike Srpske, kao što je Jelena Trivić iz PDP-a, treba da promoviše pravo, što nije slučaj jer se sastala sa Kristijanom Šmitom, visoki predstavnikom u BiH kojeg ne priznaju vlade Rusije, Kine i vlasti Republike Srpske.
Banjac je rekao da ga ne čudi sastanak Trivićeve i Šmita imajući u vidu da ona dolazi iz stranke koja je veoma bliska određenim strukturama iz inostranstva.

On je dodao da je to bilo jasno još na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske u vezi sa sankcijama Rusiji, jer su oni koji nisu podržali odluku o protivljenju sankcijama u stvari poslali poruku građanima Srpske.

“Onaj ko je kandidat za predsjednika Republike Srpske treba da se izjasni o nekim pitanjima. Ona treba da se izjasni da li je za ili protiv uvođenja sankcija Rusiji, mora to da uradi da bi narod znao za koga glasa i kakav je plan o tom pitanju”, rekao je Banjac.

Komentarišući odluku Evropskog savjeta da odobori kandidatski status Ukrajini i Moldaviji, ali ne i BiH, Banjac je rekao da je “kandidatski status Ukrajine u suštini izrugivanje prema svima”.

“Sada je više nego jasno da u tu organizaciju ne treba da težimo da idemo, jer ukoliko trebam da se odreknem dijela svoje tradicije – onoga što je moj srpski narod ili dijela običaja – onoga što baštinimo, a to su evropske vrijednosti, protiv sam ulaska u organizaciju koja se zove Evropska unija”, istakao je Banjac.

On je naglasio da je BiH dio Evrope, kao što je i Francuska, NJemačka, Austrija i ostali, te da je EU organizacija sa postavljenim određenim pravilima i uslovima koji za jedne važe, a za druge ne.

“To nisu evropske vrijednosti, to je selektivna primjena prava. Uslove te organizacije utvrđuju pojedine zemlje. To su vrijednosti koje su postavile Njemačka, Austrija, Francuska i ostale zemlje i zbog toga je Velika Britanija izašla iz EU”, napomenuo je Banjac.

On je zaključio da zbog toga ne treba tugovati zbog nedobijanja kandidatskog statusa, već naprotiv, jačati i biti dobar komšija.