Amidžić: Oslobađanje plaćanja PDV-a na kupovinu prve nekretnine

0
55

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Srđan Amidžić izjavio je da bi se oslobađanje od PDV-a za kupovinu prve nekretnine, prema izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u, odnosilo samo na fizička lica koja nisu imala nekretninu u vlasništvu od 2006. godine.

Amidžić je rekao da se to može dokazati u evidencijama koje se vode u javnim registrima nepokretnosti.

Svako ko bi na ovaj način riješavao svoje stambeno pitanje, objasnio je Amidžić, na 100.000 KM imao bi uštedu oko 14.500 KM, što je ozbiljna podrška i na tome svi zajedno treba da rade.

On je napomenuo da je ministarstvo na čijem je čelu pokrenulo postupak za izmjene i dopune Zakona o PDV-u čiji je cilj oslobađanje od PDV-a na kupovinu prve nekretnine za sva punoljetna fizička lica, te da očekuje pozitivan odgovor na ovu inicijativu od vlada Republike Srpske i Federacije BiH.

  • U početku ova mjera podrazumijeva pad javnih prihoda, ali je praksa pokazala da to podigne nivo privredne aktivnosti unutar sektora građevinarstva i svih pratećih sektora jer ove propratne aktivnosti poprave taj pad prihoda – rekao je Amidžić.

Prema njegovim riječima, ova olakšica podrazumijevala bi da su kupci oslobođeni, odnosno da imaju pravo na povrat PDV-a koji se odnosi na 40 metara kvadratnih stambenog objekta za kupca i dodatnih 15 metara kvadratnih za svakog od članova domaćinstva koji nisu ostvarili pravo na oslobađanje, povrat za kupovinu prvog stana.

Amidžić je napomenuo da je ovu ideju ranije pokrenuo predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

On je rekao da je ovaj prijedlog upućen na razmatranje ministarstvima finansija Republike Srpske i FBiH, Upravi za indirektno oporezivanje BiH, te Odjeljenju za makroekonomsku analizu UIO BiH, te istakao da će za njega biti potrebna podrška svih političkih partija u BiH.

On je govorio i o predloženim izmjenama Zakona o PDV-u koje predviđaju povećanje praga za ulazak firme u PDV sistem sa sadašnjih 50.000 KM na 100.000 KM godišnjeg prometa, te podsjetio da su ove izmjene dobile podršku u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, ali da je podrška potrebna i u Domu naroda.

KOMENTARIŠI

Unesite vaš komentar.
Please enter your name here