Министар комуникација и транспорта Босне и Херцеговине Војин Митровић разговарао је данас у Београду са министром грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Томиславом Момировићем о инфраструктурним пројектима који су од важности за обје земље.

“Србија и Босна и Херцеговина заједнички раде на једном од највреднијих инвестиционих подухвата у овом дијелу Еуропе, на аутопуту Београд – Сарајево укупне вриједности око двије милијарде еура. Заједно радимо и на аеродрому Требиње. Све ово ће допринијети додатном развоју пројекта мини Шенген”, написао је Момировић на свом твитер налогу послије састанка.

Додао је да је са Митровићем сагласан да су односи Србије и Босне и Херцеговине на узлазној путањи и да то потврђује и спољнотрговинска размјена двије земље, која биљежи константан раст и очекује се да ће обим премашити двије милијарде еура.

У оквиру пројекта ради се на двије дионице и то: Сремска Рача-Кузмин са мостом преко ријеке Саве, дужине 18 километара и Пожега-Котроман, дужине 60 километара, наводи се у саопштењу Министарства грађевинарства .

Поред тога, министри су разговарали и о динамици радова и инфраструктурној повезаности Србије са Босном и Херцеговином кроз пројекат изградње брзе саобраћајнице Рума-Шабац-Лозница, реконструкцији и одржавању међудржавних мостова, о изградњи новог граничног прелаза на локацији Сремска Рача и реконструкцији граничног прелаза на локацији Котроман – Вардиште, што безбједнијем пловном путу и чишћењу корита реке Саве као и планираној изградњи аеродрома у Требињу.

“Влада Србије донијела је одлуку да инвестира у аеродром Требиње, сматрамо да је то за нас стратешка заједничка инвестиција. То ће бити аеродром у власништву Босне и Херцеговине и за нас је важно да сви надлежни органи у Сарајеву предузму све активности из своје надлежности како би тај аеродром могао да доживи пуну економску експлоатацију на радост грађана БиХ”, казао је Момировић.

Министри су закључили да је од великог значаја што сусједн земље имају све чвршће билатералне односе, посебно у условима свјетске пандемије када је солидарност потребнија неко икада, а блиска сарадња прави пут за економски опоравак и даљи просперитет.

 “Наша политика је мини Шенген, да нема никаквих баријера у протоку људи и робе између наше двије државе, желимо да потпуно економски интегришемо регион на начин како је то учинила Европска Унија”, рекао је Момировић, додавши да сматра да је недавна донација од 10.000 вакцина БиХ на инцијативу предсједника Србије Александра Вучића, прави показатељ колико су за Србију важни што чвршћи пријатељски односи са БиХ.

Министар Митровић је истакао да је примјетно да Република Србије изузетно води рачуна о својим сусједским односима, прије свега са Босном и Херцеговином и изразио је захвалност у име свих грађана на донацији вакцина.

“Република Србија на челу са господином Вучићем до сада је показала и показује да жели добре пријатељске односе, да улаже у БиХ, а најбољи примјер је договор који је Вучић покренуо заједно са Ердоганом (Реџеп Тајип Ердоган, предсједник Републике Турске, оп.а.) и Предсједништвом Босне и Херцеговине око вјековне замисли повезивања Београда и Сарајева изградњом ауто-пута”, рекао је Митровић.

Radio Trebinje