Šef kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Igor Žunić rekao je da je bilo kakva težnja za izmjenom dejtonske strukture nedopustiva i može dovesti do neželjenih posljedica budući da je BiH nastala saglasnošću Republike Srpske i Federacije BiH, te tri konstitutivna naroda.
Klub poslanika SNSD-a uputio je inicijativu, o kojoj bi trebalo da raspravlja parlament Srpske, u kojoj je navedeno da “Narodna skupština Republike Srpske zahtijeva od institucija FBiH i druga dva konstitutivna naroda da se uključe u politički dijalog koji bi rezultovao vraćanjem na osnovne principe i tekst Dejtonskog sporazuma”.

U inicijativi, o kojoj bi trebalo da se raspravlja na 16. redovnoj sjednici zakazanoj za 27. aprila, navodi se i da Narodna skupština zahtijeva od strana potpisnica i svjedoka Dejtonskog sporazuma, kao i od svih predstavnika međunarodne zajednice, da reaguju na donošenje akata i sprovođenje drugih aktivnosti kojima se poziva na razgradnju mirovnog sporazuma i na svaku drugu aktivnost protivnu njegovim odredbama i principima.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić rekao je da je u inicijativi navedeno da je neophodno uvijek isticati da je BiH nastala saglasnošću Republike Srpske i Federacije BiH, te tri konstitutivna naroda i samo sa njihovom saglasnošću može i postojati.

Prema njegovim riječima, želja je da Narodna skupština Republike Srpske, kao čuvar suvereniteta i legaliteta, još jednom jasno kaže da odbacuje sve akte koji su protivustavni i nisu u skladu sa Dejtonskim mirovnom sporazumom.

“Naravno da očekujemo da se sa ovim slože svi koji misle dobro Republici Srpskoj”, rekao je Žunić za “Glas Srpske”.