Prema nezvaničnim informacijama, BiH će dobiti reakciju Pfizera i sigurno je da neće biti blaga s obzirom na ton predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

Predstavnici institucija BiH, COVAX-a i Pfizera u petak će održati sastanak na kojem će domaćim vlastima biti prezentovani nedostaci u traženim uslovima koji su razlog zbog kojeg u našu državu do daljnjeg neće stići prva pošiljka od 23.400 doza vakcine Pfizer/BioNTech, saznaje Klix.ba.

Portal podsjeća da je COVAX obavijestio BiH da nisu ispunjeni svi uslovi jer po Pfizerovom dubinskoj analizi BiH nije izvršila sve obaveze koje se tiču sporazuma o naknadi štete i odgovornosti jer se smatra da postoje pravni ili finansijski rizici u vezi s mogućim obeštećenjima koji mogu nastati.

Ovo je naišlo na oštru i pomalo zabrinjavajuću reakciju prvog čovjeka Savjeta ministara BiH Zorana Tegeltije koji je farmaceutskom gigantu koji predvodi proizvodnju vakcina protiv korona virusa uputio upitnu, da ne kažemo nimalo mudru izjavu kazavši kako smatra da Pfizer “kupuje vrijeme” i da vakcine namijenjene Bosni i Hercegovini žele prodati drugima.

“Krajnje je vrijeme da prestanemo biti fini prema njima i njihova je obaveza da nam isporuče ono što smo im davno platili i stvorili sve preduslove da prihvatimo te vakcine”, izjavio je Tegeltija.

Prema nezvaničnim informacijama portala, BiH će dobiti reakciju Pfizera i zasigurno je da neće biti blaga s obzirom na ton predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

Takođe, navode da su prema njihovim saznanjima, predstavnici Pfizera u kontaktu s bh. vlastima još od jeseni prošle godine s ciljem pronalaska rješenja kako bi BiH nabavila prijeko potrebne vakcine.

Da su tada raspetljani čvorovi, državljani BiH bi se već uveliko vakcinisali. Međutim, ni nakon skoro pola godine domaće vlasti nisu uspjele uraditi nešto konkretno.

I dok se zakuhava situacija s Pfizerom, čije vakcine očito neće doći ni do kraja narednog mjeseca, niko iz bh. institucija ne spominje od 153.600 do 259.200 doza vakcina kompanije AstraZeneca koje su trebale stići putem COVAX-a krajem januara ili početkom februara, kako je prvobitno saopšteno.