Višković: Srpska ima najmanji nivo zaduženosti od svog nastanka

0
43

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da Srpska danas ima najmanji nivo zaduženosti od svog nastanka, navodeći da ukupan dug iznosi 39,6 odsto, a javni 33,2 odsto BDP-a, dok su dopušteni limiti 60, odnosno 55 odsto.


Da su bile tačne tvrdnje nekih nazovi analitičari i drušebrižnika, kaže Višković, Srpska bi propala još prije 20, 25 godina, a danas u 2023. godini, na njihovu žalost, sve ide kako treba.

“Obaveza u ovoj godini po pitanju servisiranja domaćih i ino obaveza iznosi oko milijardu i 200 miliona KM kredita i to ćemo apsolutno moći otplatiti. Za prvih šest mjeseci, odnosno do današnjeg dana servisirano je više od 700 miliona KM, a zaduženi smo na nivou 500 miliona KM, što znači da smo za više od 200 miliona KM obaveza servisirali, nego što smo se zadužili”, rekao je Višković za RTRS.


Predsjednik Vlade Republike Srpske je istakao da bi ovo bila relaksirana situacija da nije pritisaka i ataka na Srpsku kojoj se pokušava uskratiti pristup svim međunarodnim, finansijskim institucijama, dodajući da su nalogodavci isti proteklih 20 i više godina.

“To predvode ambasadori određenih zemalja u BiH koji lobiraju kod ostalih zemalja koje na neki način imaju i simpatije prema Republici Srpskoj, a čiji predstavnici u razgovoru oči u oči čak to i priznaju i šalju izvinjenje da znaju kompletnu situaciju, ali da ne žele da imaju probleme i da se moraju ponašati tako kako se ponašaju”, rekao je Višković.

Premijer Srpske je podsjetio da se u pojedinim medijima 28. jun spominjao kao “dan D” za Republiku Srpsku, ali da se ništa značajno nije desilo osim toga da je Srpska svoje obaveze otplatila šest dana prije roka.


Da to nije urađeno, kako kaže, bio bi onemogućen transfer novca iz Banjaluke do Beča i da je zato jasno o kakvim pritiscima je riječ.

“Mi ne sjedimo skrštenih ruku, radimo, slušamo i imamo prijatelje koji su nam rekli šta se sprema i iz tog razloga mi smo svoju obavezu izvršili par dana prije roka”, rekao je Višković.

On je rekao da pojedine banke u vlasništvu određenih grupacija ili zemalja uskraćuju saradnju sa institucijama Srpske, jer imaju takav nalog iz svoje zemlje, odnosno centrale, te da u ovom slučaju ima i druga strana medalje.

“Oni i dalje uzimaju novac od građana BiH, a u zadnje vrijeme ne pokazuju interes da ulažu u privredni sektor, pa čak i izbjegavaju ulagati u pravna i fizička lica jer im je najlakše da drže novac na računima svojih banaka i da tim novcem u suštini finansiraju poslove u svojoj zemlji”, naveo je Višković.


Premijer Srpske objašnjava da na taj način određene banke ili ljudi odavde mogu bez ikakvih problema da iznesu dividendu i da danas sa novcem građana Srpske i Federacije BiH finansiraju projekte u matičnim zemljama, što je urađeno pod pritiskom istih nalogodavaca kao kod privatizacije tih banaka.

Kada je riječ o obveznicama, Višković je rekao da sve što je Srpska emitovala prodano isti dan i da je potražnja uvijek bila veća nego što se emitovalo.

Višković je istakao da je Republika Srpska najmanje zadužena od svih zemalja regiona i Еvrope, da danas ima najmanji nivo zaduženosti od svog nastanka i da se ovi podaci mogu provjeriti.

Predsjednik Vlade Republike Srpske je rekao da su penzioneri u posljednjih pet godina na prvom mjestu, te da neće biti ugrožena isplata penzija, niti drugih davanja i svega onoga što je projektovano budžetom.


On je istakao da u moru medijskih dezinformacija, Vlada Srpske nije bila u poziciji da na pravi način afirmiše ono što radi u datom momentu.

Višković je podsjetio da je u junu pokrenuta društveno odgovorna aktivnost “Kupujmo domaće” i da se u značajnom broju trgovinskih lanaca prethodna dva i po mjeseca nalaze proizvodi sa etiketom “društveno odgovorni”, koji su jeftiniji.

On je naveo da je o ovoj temi prije tri dana održao sastanak sa proizvođačima, distributerima i trgovcima i da je iznenađen njihovim odnosom, jer nijedan od njih blizu 100 u sali nije iznio nikakvu rezervu da to ne mogu ili ko će im to nadoknaditi, već su svi bili jednoglasni.


“Rekli su resornom ministarstvu dajte nam spisak tih roba koje želite i mi ćemo ih na vidno mjesto označiti i obilježiti. Trgovci, distributeri i proizvođači će se odreći svojih marži”, rekao je Višković.

Predsjednik Vlade Republike Srpske je rekao da je svjestan da je sve poskupjelo, ali i da se uredba tumači na način – “nabavna cijena – marža – maloprodajna cijena”.

“Kad poskupi nafta na svjetskim berzama, već ujutro se ovdje mijenjaju cijene na rafovima, a kada nafta pojeftini niko ne vraća cijenu nazad”, dodao je Višković.

KOMENTARIŠI

Unesite vaš komentar.
Please enter your name here