Današnji, novi paket američkih sankcija još je jedna potvrda onoga na šta ukazujemo već duže vrijeme, a to je urušavanje i konačno ukidanje Republike Srpske, od strane pojedinih sila predvođenih Amerikom, rekao je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Poražavajuće je da neko preko otežavanja privredne ativnosti određenim preduzećima i gušenjem medijskih sloboda pokušava ostvariti svoje političke interese – istakao je Višković, reagujući na uvođenje američkih sankcije za sedam subjekata, te vlasnika Infiniti grupe Đorđa Đurića i generalnog direktora kompanije “Kaldera” Milenka Čičića.

Istakao je da ovo nije ništa drugo već još jedan od pritisaka na rukovodstvo Republike Srpske, koje ima za cilj da posredstvom ekonomskog pritiska i direktnog udara na privrednike uspori ekonomsku aktivnost, kao i da oslabi politički stav rukovodstva Srpske.

– Ni jedno, ni drugo se neće desiti, pokazali smo da se znamo sa takvim stvarima nosti, kao i da velika većina svijeta ne misli kao oni koji nam uvode sankcije – rekao je Viškovič.

Naglasio je da ovo nije nikakav odraz moći već istorijski primjer nepravde koji je usmjeren prema Republici Srpskoj i slobodnoj politici, čiji se izvor odlučivanja ne nalazi u pojedinim ambasadama u Sarajevu već u narodu.