Projekat rudnika litijuma u Francuskoj proglašen je dekretom za “veliki nacionalni interes”.

Ovaj projekat otvaranja rudnika litijuma u ​​Ešasijeru deo je francuske strategije da se oslobodi zavisnosti od uvoza retkih sirovina, posebno iz Kine, piše Le Mond.

Javna rasprava pokrenuta u martu o ekološkim i socio-ekonomskim uticajima projekta trebalo bi da bude završena 31. jula, saopštila je Nacionalna komisija za javnu raspravu (CNDP).

Otvaranje 500 direktnih i 1.000 indirektnih radnih mesta
Imeris procenjuje da bi njegov projekat, opisan kao “najveći rudarski projekat u Francuskoj za više od pola veka”, stvorio 500 direktnih poslova i 1.000 indirektnih poslova. Kolosalni projekat rudnika litijuma u ​​Overnju deli stanovništvo koje se plaši uticaja na zemljište i pristup vodi.

Status „projekta od velikog nacionalnog interesa“, uveden Zakonom o zelenoj industriji iz oktobra 2023, omogućava industrijskim projektima od značaja za ekološku tranziciju ili nacionalni suverenitet da imaju koristi od mera ubrzanja administrativnih prepreka.

Širom sveta, do 2022. godine, iskopavanje litijuma bilo je 47% iz Australije, 30% u Čileu i 15% iz Kine. U Evropi, samo Portugal proizvodi malo litijuma, sa 0,5% globalne rudarske proizvodnje u 2022, prema podacima USGS.

U maju je Međunarodna agencija za energetiku (IEA) ohrabrila povećana ulaganja u rudarstvo kako bi se globalno zagrevanje smanjilo na 1,5 stepeni Celzijusa do kraja veka.

Jedan od najvećih evropskih projekata iskopavanja litijuma, koji sprovodi grupa Imeris u Alijeu, pridružio se listi „projekata od velikog nacionalnog interesa“, što je sinonim za ubrzane procedure, prema uredbi objavljenoj u Službenom listu u nedelju 7. jula .

Proizvodnja litijumskih baterija za električne automobile je ključni element energetske tranzicije.

Prema Imerisu, projekat pod nazivom Emili ima za cilj da od 2028. proizvede litijum potreban za proizvodnju baterija za više od 700.000 vozila tokom 25 godina.