Sjeverna Koreja optužila je danas Sjedinjene Američke Države da stvaraju “azijski NATO” održavanjem zajedničkih vježbi sa Južnom Korejom i Japanom.

 

Japan, SAD i Južna Koreja svoje vojne vježbe pravdaju naporima da stabilizuju bezbjednosnu situaciju u regionu, a sami su de fakto stvorili vojni blok sličan “azijskom NATO-u”, koji u svakom trenutku može da uđe u sukob po naređenju Vašingtona, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Sjeverne Koreje, prenosi Gardijan.

Sjevernokorejsko ministarstvo je navelo i da su nakon trilateralnog samita SAD, Japana i Južne Koreje u avgustu prošle godine, ove zemlje dogovorile da će u slučaju prijetnje protiv bilo koje od njih odmah saradjivati radi zajedničkog odgovora.

“Ovo nedvosmisleno podsjeća na NATO-ov princip kolektivne odbrane”, navodi se u saopštenju.

U subotu su Vašington, Seul i Tokio završili trodnevne velike zajedničke vojne vježbe pod nazivom “Freedom Edge” u koje su uključeni mornarički razarači, borbeni avioni i američki nosač aviona “Teodor Ruzvelt” na nuklearni pogon, sa ciljem jačanja odbrane od projektila, podmornica i vazdušnih napada, navodi Gardijan.

Vježba je osmišljena na samitu u Kemp Dejvidu prošle godine kako bi se ojačala vojna saradnja zbgog tenzija na Korejskom poluostrvu koje su povezane sa testiranjem naoružanja Sjeverne Koreje.

Zajednička vježba SAD, Južne Koreje i Japana je uslijedila i nakon što su ruski predsjednik Vladimir Putin i sjevernokorejski lider Kim Džong Un ovog meseca potpisali sporazum o “sveobuhvatnom strateškom partnerstvu” koji podrzumijevana uzajamno pružanje vojne pomoći bez odlaganja ako se bilo koja strana nadje pod oružanim napadom.