Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je da su dobili povratnu informaciju od Ustavnog suda RS u vezi Izbornog zakona, te da je on upućen predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku na potpisivanje.

Očekujem da će sutra biti pravosnažan. Svi idući izbori idu po ovom zakonu – poručio je Stevandić za N1.

On je govoreći o promjeni naziva dokumenta o “mirnom razdruživanju” koji se sada zove “Informacija o potrebi pokretanja procedure regulisanja odnosa Republike Srpske i Federacije BiH u skladu sa Dejtonskim sporazumom i međunarodnim aktima”, rekao da dokument pod nazivo “mirno razdruživanju” nikada nije postojao u zvaničnoj formi u NS RS i Vladi RS.

Normalna stvar
Komentarišući dolazak kadeta Vojske Srbije u Prijedor i Bratunac, Stevandić je rekao da to “za sve pristojne ljude trebalo bi da bude normalna stvar”.

On je istakao i kako ove komemoracije i parastosi “nemaju nikakve veze s godišnjicom genocida u Srebrenici”.

– Radi se o dvije komemoracije, obilježavanju tragičnih datuma iz istorije srpskih naroda – jednog od najvećih u Drugom svjetskom ratu na Kozaru i proteklom ratu u Bratuncu. Normalno je da se na parastosu i komemaracijama, gdje se odaje pijetet srpskim žrtvama pojave ljudi koji pripadaju srpskom korpusu i srpska vojska. Ovdje nisu bili vojnici, već kadeti koji imaju formu učenika. Ne vidim ništa logično u bilo kakvom problematizovanju ovog događaja. Pametnije bi bilo da pokažu pijetet kao što mi pokažemo pijetet kada se obilježava tragedija u Srebrenici. Turska vojska je došla skoro u Sarajevo s orekstrom i defilovali su Sarajevom, svirali turske pjesme i niko iz RS nije to komentarisao – rekao je Stevandić.

Na pitanje da li je ovo urađeno namjerno pred obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici, Stevandić odgovara:

– Kakve to ima veze s godišnjicom genocida u Srebrenici? Mi se u Bratuncu uvijek okupljamo i obilježavamo – poručio je on.

On je istakao i kako su ranije ovo obilježavanje radili na Petrovdan, ali da je tada “bilo problematično što Srbi obilježavaju dan nakon srebreničke tragedije, pa je pomjereno.”

– Ja ne želim da uvrijedim nijednu žrtvu i ne razumijem medijsku histeriju i vrijeđanje srpskih žrtava. Zašto ne razumijete da imamo pravo da odajemo pijetet kao i svi drugi i da je normalno da kada odajemo pijetet srpskim žrtvama budu srpski kadeti, drže se srpske zastave, jer to rade i drugi narodi. Tu ništa nema problematično već je problematično što se stvara mržnja i histerija oko događaja kojim se odaje pijetet. Ako nećete odati pijetet srpskim žrtvama barem ih nemojte vrijeđati. To je moja poruka ljudima koji su ovaj događaji iskorisitili za širenje mržnje i daljih sukoba u BiH – rekao je Stevandić.

Dodao je i to da je sramotna kvafilikacija da dolaze kadeti vojske zemlje koja je jedina osuđena za nesprečavanje genocida, te naglasio kako je njihov dolazak uredno najavljen Ministarstvu spoljnih poslova u Savjetu ministara BiH.

Da li će kadeti Vojske Srbije biti i u Nevesinju?
Na pitanje zbog čega nisu druge vojske ili narodi nisu prisustvovali jer je riječ o antifašističkoj borbi, kazao je da nikome nije bilo zabranjeno, a zbog čega ih nije pozvao odgovara:

– Zato što smo mi pripadnici srpskog naroda koji je činio 95 posto partizana i koji je 95 posto poklan, stradao, odveden u Jasenovaci. Zato što se gnušamo svih koji od svega toga prave političku priču i prljaju pijetet žrtava. Kako da nekoga zovemo iz Sarajeva, ljude koji daju imena ulica po fašistima Mustafa efendija Đozo, Busulajdžić itd. – istakao je Stevandić.

Dodao je i da su na obilježavanju prisustvovali i vojnici 3. pješadijskog puka Oružanih snaga BiH, te da je cvijeće položeno na spomenik gdje nisu nacionalno obilježene žrtve kao i na krst gdje je održan parastos.

Nije imao informaciju da li su kadeti Vojske Srbije napustili BiH kao ni o tome da će oni prisustvovati obilježavanju Nevesinjske puške.

– Ja ne znam hoće li se pojaviti, ali ako se pojave to je nešto što ne treba potaknuti nijednog čovjeka na mržnju – dodao je on.