Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić ocijenio je da je sastanak Kristijana Šmita i Aljbina Kurtija najveća sramota međunarodne zajednice.

Stevandić je rekao da je Ujedinjena Srpska zgrožena sastankom građanina Šmita sa premijerom samoproglašenog Kosova, te je taj susret nazvao i najvećom sramotom Savjeta za implementaciju mira (PIK) iz kojeg je isključio Rusiju.

– To je uvreda za srpskog predsjednika, patrijarha koji su pokazivali dobru volju i uvijek držali otvorena vrata za razgovore. Bili smo u pravu što smo ga problematizovali u UN. Rusija i Kina su bile u pravu da pokažu da je to osoba koja ne može imati saglasnot Savjeta bezbjednosti. Očekujem da se učlani u Demokratski front i da mu savjetnik bude Željko Komšić – rekao je Stevandić.

Govoreći o mogućnostima sankcija, Stevandić je rekao da je Ujedinjena Srpska potpuno svjesna da ta mogućnost postoji, ali isto tako da su svjesni da ovo nije svijet iz 1992. godine.

On je rekao i da ne vidi razlog da bilo ko iz Ujedinjene Srpske bude pod sankcijama, ali ako neko bude, onda to treba da je predsjednik stranke.

– Te sankcije imaju politički karakter, čuli smo nekoliko puta da ne sluša rukovodstvo Republike Srpske. Znači to su sankcije radi neposlušnosti. Mi slušamo one koje su nas izabrali, odgovaramo onima koji su nas izabrali i ne mislimo da su sankcije oružje koje se može koristiti kao 1992. godine kad je svijet bio gotovo monopolaran – rekao je Stevandić novinarima u Banjaluci.

On je naveo i da Ujedinjena Srpska podržava srpske ambasadore i konzule koji su u pismu ministru inostranih poslova u Savjetu ministara Biseri Turković u kojem je obaviještavaju da neće prihvatiti njenu instrukciju o nametanju nepostojećeg državnog praznika.