Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da su Dan Republike – 9. januar i 28. februar – dan donošenja Ustava Srpske, datumi koji pokazuju snagu srpskog naroda da postoji i da na svojoj zemlji donosi odluke u svoju korist ne ugrožavajući bilo koga.

Slaveći naš dan ustava, dan ustrojstva, dan kada smo se upisali kao narod koji stvara svoju državu i koji ne da na sebe, mi postojimo i danas kao dio te generacije koja je izvojevala najveću srpsku pobjedu u posljednja dva vijeka, a to je – Republika Srpska – istakao je Stevandić za Srnu.

On je izrazio nadu da će budući naraštaji još bolje, čvršće i ponosnije njegovati tradiciju Srpske i da će Republika sa tim generacijama biti još bolja.

Stevandić je naglasio da ozbiljni i jaki narodi sami biraju svoje datume i svetinje, kao što biraju i da žive u slobodi i svojoj državi.

  • To su mirnodopski datumi, kada smo u demokratskoj atmosferi odlučivali da stvaramo Republiku Srpsku kao državu srpskog naroda i svih drugih građana i naroda koji žive ovdje, za razliku od 1. marta koji je ratni datum i koji je imao namjeru da osvaja tuđe, a ne da štiti svoje – istakao je Stevandić.

Skupština srpskog naroda BiH donijela je Ustav 28. februara 1992. godine koji je jednoglasno usvojen na temeljima Deklaracije o osnivanju, i koji je garantovao punu ravnopravnost i jednakost naroda i građana Republike.

Najviši pravni akt Republike Srpske, koji je uz određene amandmane i danas na snazi, donesen je prije izbijanja tragičnih sukoba, te jednostranog bošnjačkog i hrvatskog proglašenja nezavisnosti BiH nakon referenduma koji je održan 1. marta i na kojem nisu učestvovali Srbi.

U dijelu Federacije BiH sa većinskim bošnjačkim stanovništvom 1. mart se obilježava kao tzv. dan nezavisnosti BiH, jer je tada održan nelegalni referendum o nezavisnosti i otcjepljenju BiH od SFRЈ.