Na današnjoj pres konferenciji na kojoj su govorili izaslanici Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država Angelina Eichhorst i Matthew Palmer za oko je zapeo zanimljiv detalj koji se odnosi na dokument koji je Eichhorst držala tokom svog obraćanja.

Zanimljivo je da je dokument bio okrenut na stranicu na kojoj se govorilo o mogućim sankcijama pojedincima, a na njemu piše da “odluke o sankcijama su ovdje da ih vijeće donese jednoglasno”.
“Ono što mi trebamo danas je dijalog među političkim liderima. Trebamo čistu strategiju koje konkretne rezultate sankcije mogu postići u ovoj fazi. Mišljenja smo da još uvijek nije vrijeme da govorimo o sankcijama, fokus treba biti u nastavku dijaloga političkih subjekata u BiH”, piše na dokumentu koji je Eichhorst držala tokom pres konferencije.

Inače, Eichhorst i Palmer borave ovih dana u Bosni i Hercegovini, a juče i danas obavili niz razgovora s bh. političarima iz pozicije i opozicije o izmjenama Izbornog zakona u našoj zemlji.

Na pres konferenciji nisu iznešeni detalji o konkretnim prijedlozima izmjena Izbornog zakona koji su bili na stolu ovih dana.

Nakon jučerašnjih i današnjih sastanaka s političkim i institucionalnim liderima u Bosni i Hercegovini novinarima se obratio viši zvaničnik Ministarstva vanjskih poslova SAD-a koji je zadužen za izbornu reformu u BiH Matthew Palmer.

“Mi vrlo pažljivo i sa zabrinutošću pratimo povećavanje tenzija proteklih sedmica, kao i aktivnosti koje su im vodile. Mi smo posvećeni tome da uradimo sve što možemo da situacija ne eskalira i da vratimo osjećaj mira”, rekao je.
Dodao je da su EU i SAD i dalje posvećene pružanju podrške BiH na putu ka EU te da ta podrška postoji već decenijama, ali da ima još mnogo posla za uraditi.

Navodi da su on i Eichhorst tu kao prijatelji BiH, a ne da zagovaraju neki određeni put.

“Nismo angažovani u pregovorima, ali pomažemo razgovore. Radimo na tome da odredimo neke parametre. Radujemo se nastavku razgovora dok smo tu, još ima puno posla da se uradi. Stranke moraju ići dalje da identificiraju prijedloge koje mogu prihvatiti”, rekao je.

Govoreći o rješenjima za izborne reforme, Palmer je rekao: “Mi nemamo konkretan odgovor za vas, nismo došli da zagovaramo neko konkretno rješenje. To je njihov proces, a ne naš. Mislim da postoji nekoliko principa, a bilo koji model koji prihvate stranke trebalo bi da bude moguće usvojiti kroz demokratske mehanizme”.

Naglašava da je najprije potrebno riješiti one stvari koje su potrebne BiH za njen daljnji put ka EU.

“S našeg stanovišta prioritet je rješavanje presuda Evropskog suda za ljudska prava. Za to su neophodne ustavne promjene”, rekao je.

.