Sabor će početi Svetom arhijerejskom liturgijom u Hramu Svetog Save u Beogradu, a izborni Sabor biće održan u kripti Hrama, saopšteno je iz SPC.

Svetom arhijerejskom saboru predsjedavaće Njegovo preosveštenstvo episkop sremski Vasilije.

Liturgijom će načalstvovati Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom, predsjedavajući Svetim arhijerejskim sinodom, uz sasluženje otačastvenih arhijereja.

Izborni Sabor biće održan u kripti Spomen-hrama Svetog Save na Vračaru prema proceduri određenoj Ustavom SPC i kanonima Svete crkve.

Iz SPC navode da nije predviđeno prisustvo medija ovom događaju, te da će po završetku zasjedanja biće objavljeno saopštenje.

Odluku o sazivanju izbornog Sabora donio je krajem decembra Sveti arhijerejski sinod, nakon što se 20. novembra upokojio Njegova svetost patrijarh Irinej poslije zdravstvenih komplikacija izazvanih virusom korona.

Prema Ustavu SPC, srpskog patrijarha biraju episkopi na izbornom Saboru, a kandidat može biti svako ko je eparhijski episkop najmanje pet godina.

Od 47 aktivnih i umirovljenih vladika, koji će glasati, njih 31 ispunjava uslov da zauzme mjesto srpskog patrijarha jer imaju više od pet godina eparhijske službe.

Prema proceduri, Sabor, čiji su ravnopravni članovi svi mitropoliti i episkopi SPC, bira trojicu kandidata tajnim glasanjem. Za rad je potrebno učešće najmanje dvije trećine članova Svetog arhijerejskog sabora SPC.

Oni se zaklinju da će voditi računa samo o dobru i interesu Crkve, naroda i otadžbine, te da će glasati za najboljeg.

Potom se glasa tajno, listićima, a svaki od trojice kandidata za novog patrijarha mora dobiti više od polovine glasova, stoga, prilikom izbora, postoje najmanje dva kruga glasanja.

Kada se saznaju imena trojice kandidata koja su dobila natpolovičnu većinu glasova, prelazi se na biranje apostolskim žrijebom tokom službe priziva Svetog Duha.

Tokom te službe, koju služi najstariji arhijerej po hirotoniji, listići sa imenima trojice kandidata stavljaju se u zasebne koverte, a one se zatim stavljaju u Jevanđelje.

Suština ovog čina je u vjerovanju da su članovi Sabora izabrali kandidate prema ljudskim vrlinama, a da je Božija volja koji je od njih trojice dostojan trona patrijarha srpskog.

U tačno određenom dijelu službe, jedan od monaha, kojeg je za to izabrao Sabor, izvlači kovertu sa imenom novog patrijarha.

Blaženopočivši patrijarh srpski Irinej upokojio se 20. novembra u Beogradu od posljedica virusa korona, a sahranjen je 22. novembra u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu.