Skupština Crne Gore usvojila je Rezoluciju o genocidu u Јasenovcu i logorima Dahauu i Mauthauzenu.

Za usvajanje rezolucije glasao je 41 poslanik za, jedan protiv.

Kao predlagač, predsjednik parlamenta Andrija Mandić rekao je da sa ponosom može da kaže da je Crna Gora prva država na planeti koja se na ovakav način ponela prema Јasenovcu.

– Ovo je rezultat naše ideje i našeg dogovora. Niko se nije miješao sa strane – rekao je Mandić.

Dan sjećanja – 22. april

Prema rezoluciji, Skupština Crne Gore odlučila je da 22. april bude zvanično priznat kao Dan sjećanja na genocid u Јasenovcu, koji će se obilježavati svake godine.

Tekst rezolucije o genocidu u Јasenovcu počinje konstatacijom da se ona pokreće “polazeći od najviših vrijednosti ustavnog poretka i opšte prihvaćenih pravila međunarodnog prava”.

– Uvjereni da su znanje i svijest građana o masovnim stradanjima preduslov za borbu demokratskog svijeta protiv totalitarnih ideja i sličnih projekata, progona na etničkoj ili vjerskoj osnovi, kao i kršenja ljudskih prava, rezolucija je neophodna, posebno imajući u vidu da je prema nepobitnim dokazima osnovan koncentracioni logor smrti u Јasenovcu, u kojem su u periodu od 1941. do 1945. godine mučeni i ubijani Srbi, Јevreji, Romi, Hrvati, kao i drugi narodi – dodaje se.

Navodi se da Skupština Crne Gore osuđuje svako poricanje genocida u Јasenovcu i poziva na očuvanje sjećanja na te tragične doga