Sijarto o ograničavanju cijene ruske nafte

0
216

Vrijeme je da Brisel shvati da će gornja cijena nafte i slične mjere naštetiti evropskoj privredi.
Budimpešta je, sa svoje strane, izuzeta i neće primjenjivati ovu mjeru, izjavio je mađarski ministar inostranih poslova Peter Sijarto.

„Evropska unija uvodi ograničenje cijene nafte. Međutim, krajnje je vrijeme da Brisel shvati da će ova i slične mjere prije svega naškoditi evropskoj privredi. Neophodno je povećanje količine energenata, jer bi to smanjilo cijene. Tokom pregovora o graničnoj cijeni nafte, mnogo smo se borili za mađarske interese i na kraju postigli uspjeh: Mađarska je bila oslobođena primjene granične cijene nafte“, napisao je Sijarto na društvenim mrežama.

On je naglasio da je Mađarska „još jednom uspjela da zaštiti bezbjednost svog snabdijevanja energentima“.

Sijartovu objavu prokomentarisao je šef odsjeka za energetsku i klimatsku politiku pri mađarskom istraživačkom institutu „Sazadveg“ Oliver Hortai, koji ističe da se boji da velike zemlje proizvođači nafte, uključujući Rusiju, neće ostaviti bez odgovora embargo Evropske unije i graničnu cenu G7.

„Bilo bi dobro kad bi zapadna politička elita najzad počela da radi na ublažavanju trgovinskog sukoba, a ne na njegovom produbljivanju“, ocijenio je Hortai.

Mađarski ministar je početkom oktobra izjavio da je Budimpešta tokom sastanka stalnih predstavnika zemalja EU postigla da se ograničenje cijene nafte u okviru novih antiruskih sankcija ne odnosi na isporuke cjevovodom. U slučaju vanredne situacije, dodao je Sijarto, ograničenje takođe neće važiti za pomorski transport koji zamjenjuje cjevovod.

Članice G7, Evropske unije i Australije nakon postizanja konsenzusa, od 5. decembra uvode ograničenje cijena ruske sirove nafte koja se prevozi pomorskim putem na nivou od 60 dolara po barelu. Gornja cijena se uvodi paralelno sa početkom važenja embarga EU na kupovinu sirove ruske nafte koja se prevozi tankerima.

KOMENTARIŠI

Unesite vaš komentar.
Please enter your name here