Ruska žetva pšenice bi mogla doseći 92,9 miliona tona, procjenjuje tamošnja logistička kompanija Rusagrotrans.

Američko ministarstvo poljoprivrede predviđa 90 miliona tona, i to bez Krima, analitičari SovEcona 91,6 miliona tona, a konsultantska kompanija IKAR 92 miliona tona, a svi su ovi brojevi blizu rekordne brojke od 92 miliona tona, koliko su požnjeli prošle godine.

Krajem oktobra tamošnje je ministarstvo poljoprivrede takođe značajno povećalo prognozu žetve žitarica 2023. na 140 miliona tona, uključujući 93 miliona tona.

Ono što je važnije za globalna tržišta, kako piše Agrarheute je to da se očekuje i veliki izvoz iz te zemlje, i to rekordnih 37,5 miliona tona pšenice, a zbog velikih zaliha iz prethodne godine. Ta ogromna količina vrši veliki pritisak na globalne izvozne cijene. Pritom veliki izvoznici poput Australije i Kanade imaju ove godine manji rod pa i slabiji izvozni potencijal.

Ni Ukrajina, zbog logističkih problema nije u stanju ove godine izvesti toliko pšenice kao što je prošle, mada ima bolju žetvu.

Ko najviše uvozi rusku pšenicu?
Najveći uvoznici ruske pšenice, sa oko 40 odsto njenog izvoza, zadnjih su godina Egipat i Turska. Egipat je uvezao 80 odsto svog žita iz Rusije, ali i Ukrajine. Turska je prerađuje u brašno za izvoz na Bliski istok, Afriku i Aziju. Iran i Sirija takođe su veliki kupci.

Prema Ruskoj uniji žitarica, izvoz pšenice dosegao je mjesečni rekord svih vremena od 5,8 miliona tona u septembru 2023. Ukupni izvoz u prvom tromjesečju sezone 2023./24. (započinje u julu ove i traje do kraja juna 2024.) bio je 59 odsto veći nego u prethodnoj.

U prva tri mjeseca tekuće tržišne godine Rusija je činila 28 odsto svjetskog izvoza pšenice, u poređenju sa 21 odsto prošle godine, potvrđuje Peter Mekmekin, trgovac žitom i analitičar iz Australije.