Bh. izvoznici i privrednici nadaju se skorom produžetku Generalnog sistema povlastica (GSP) za izvoz proizvoda iz Bosne i Hercegovine za Sjedinjene Američke Države, kojim se ne plaća carina za gotovo 3.500 proizvoda koji se iz BiH plasiraju na jedno od najvećih svjetskih tržišta.

GSP je istekao 1. januara, a očekuje se da će ga u martu produžiti američki Kongres, jedini koji donosi odluku o tim carinskim povlasticama.

Ipak, ukoliko se ne usvoji, brojni privrednici koji izvoze svoje proizvode u SAD biće u gubitku zbog plaćanja carina.

Vedad Halilović, direktor izvoza “AS Holdinga”, jednog od vodećih izvoznika iz BiH u SAD, istakao je da najviše izvoze prehrambene proizvode, kafu, juhe, čorbe, mlinsko-pekarske proizvode i drugo.

“Ukoliko GSP bude produžen, očekujemo da će SAD retroaktivno vratiti plaćene poreze za prva dva mjeseca, kao što je ranije bila praksa. Ako se slučajno ne usvoji, sigurno je da će biti posljedica i gubitaka, ali ne očekujemo da će biti veliki. Iskreno se nadamo da će se to nastaviti onako kako je i do sada bilo”, optimističan je Halilović.

Nemanja Vasić, potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH, istakao je za “Nezavisne” da se u principu ova odluka produžava svake godine, i to retroaktivno.

“Ako bi se na primjer odluka donijela u martu, ona bi važila i za ono što je izvezeno u SAD i u januaru i u februaru, ali pojedinačno za svaku državu pošto je različita roba za različite zemlje”, dodao je Vasić.

Istakao je da je ono što je simptomatično to da se dovodi u sumnju da li će se donijeti odluka o povlaštenom statusu u trgovanju i kada.

“Ako budu retroaktivno primijenjene – onda firme u BiH neće biti na gubitku, a ukoliko ne bude usvojena – onda bi bile u gubitku i morale bi plaćati carinu na sve proizvode. Ova odluka kasni zbog izbora u SAD i nadamo se da će ona biti usvojena”, naglasio je Vasić.

I Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, izrazio je nadu da će SAD uskoro donijeti odluku o produženju carinskih povlastica za BiH i 122 zemlje korisnice GSP programa.

“Budući da se radi o jednostranim carinskim povlasticama SAD, odluku o tome da li će i kada biti produžene donosi isključivo američki Kongres, kako za BiH, tako i za sve zemlje korisnice programa u paketu. Odluka, dakle, ne zavisi od nas niti mi možemo uticati na njeno usvajanje”, rekao je Košarac.

Podsjetio je da GSP program SAD obezbjeđuje bescarinski tretman za 3.500 proizvoda iz BiH, te da u proteklim godinama nije bilo primjedaba niti zahtjeva za kontrolom odredbi ovog programa u BiH.

“S obzirom na to da ovo nije prvi put da je GSP program istekao, nadamo se da će Kongres SAD uskoro donijeti odluku o njegovom produženju, od koje će imati koristi privrednici iz BiH i drugi korisnici ovog programa”, poručio je Košarac.

Ovo pitanje, na inicijativu Mirka Šarovića, poslanika SDS-a u Predstavničkom domu BiH, razmatrano je juče na sjednici ovog doma. Šarović je predložio da taj dom traži od Savjeta ministara BiH da dostavi informaciju zbog čega je BiH izgubila povlašteni status.

“Naši izvoznici sada moraju plaćati dodatnu carinu u iznosu od 50 odsto i zbog toga im je ugroženo poslovanje”, kazao je Šarović.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, ukupan izvoz u SAD u toku prošle godine je bio u visini od nešto više od 68 miliona KM.

“Ističu se oružje i municija, kao i njihovi dijelovi i pribor sa nešto više od 20 miliona KM. Kafa, čaj, mate čaj i začini su izvezeni u iznosu većem od tri miliona KM”, podaci su Spoljnotrgovinske komore BiH.

Sam GSP ne odnosi se na svu robu koja se iz BiH izvozi u SAD, ali obuhvata veliki broj industrijskih proizvoda i sirovina, putni asortiman (ruksaci, torbe, koferi), nakit, veliki broj poljoprivrednih proizvoda, kao i hemikalije.