Vakcina “epivak korona” koju proizvodi Ruski naučni centar za virusologiju i biotehnologiju “Vektor” otporna je na sve mutacije virusa korona, rekao je direktor Odjeljenja za zoonotske infekcije i grip centra “Vektor” Aleksandar Rižakov.

“Pažljivo pratimo sve poznate mutacije virusa korona. To su britanski, južnoafrički, brazilski, kalifornijski soj. Oni ni na koji način ne utiču na imuni odgovor koji se formira pomoću naše vakcine”, rekao je Rižikov za televiziju “Rusija 24”.

On kaže da je prednost peptidne vakcine u njenoj osnovi, a to su bezbjednost, mogućnost višestruke revakcinacije, kao i otpornost na mutacije, prenosi “Sputnjik”.

Prema njegovim riječima, u proljeće prošle godine, kada su pravili vakcinu, naučnici centra “Vektor” radili su i do 15 časova dnevno. Do danas su u Rusiji registrovane tri vakcine protiv virusa korona – “sputnjik ve”, “epivak korona” i “Kovivak”.

Ruska služba za sanitarni nadzor i kontrolu ranije je saopštila da je tokom prve i druge faze kliničkih ispitivanja vakcina “epivak korona” pokazala stopostotnu efikasnost.

Početkom marta je saopšteno da je vakcina odobrena za upotrebu i među osobama starijim od 60 godina.