Do početka izborne kampanje ima još malo više od dva mjeseca, ali sudeći po objavama na društvenim mrežama, promovisanju stranačkih spotova, stvara se atmosfera kao da je ona već počela.

Do kada će preuranjena izborna kampanja biti obilježje političke promocije i borbe za glasove?

Odredbe Izbornog zakona BiH su promijenjene, ali do promjene političkog ponašanja u Bosni i Hercegovini nije došlo. Svih proteklih izbornih ciklusa političari su zloupotrebljavali javne resurse za vlastitu promociju, prijevremeno su najavljivali kandidature.

U javnosti već je primjetna preuranjena, zakonom zabranjena, izborna kampanja. Trenutno je u fokusu promo spot stranke Snaga naroda. CIK je zaprimio prijavu, ali je juče nisu razmatrali. Moguća je kazna do 30 hiljada maraka, piše N1.

-Mi njih slušamo kako su velike patriote Bosne i Hercegovine, ali patriotizam se ogleda u prvom redu da li poštujemo Ustav i zakone, institucije naše države – tu se pokazuje odnos prema državi. Ovaj spot… je toliko neukusan, neprimjeren vremenu u kojem živimo, ali ako to čini ministar unutrašnjih poslova onda možete shvatiti u kakvoj državi živimo – ističe Vehid Šehić, bivši član CIK BiH.

Estradizacija politike
Zbog toga treba razmotriti, smatra Šehić, strožije sankcije, u smislu da se onima koji konstantno krše pravila poništi registracija za učešće na izborima. Aktuelna ponašanja izabranih zvaničnika, smatraju sociolozi, odraz su društva spektakla i estradizacije politike u BiH.

-Onog trenutka kada političari postanu zvijede, a njihovi potezi više liče na performanse i sve manje na ozbiljan rad u interesu građana, time se počinje gubiti smisao politike kao javne službe. Takvi političari dobijaju podršku masa i mislim da ova pojava otkriva zaista duboke probleme u našem društvu – pojašanjava sociologinja Mirjana Čeko.

Prve kazne

U međuvremenu CIK je počela izricati kazne za preuranjenu kampanju. NiP je kažnjen zbog tešanjskog političara Emira Galijaševića koji je vodio preuranjenu kampanju, a stranka je dijelila njegove objave na društvenim mrežama. Kažnjena je i Naša stranka sa 3.000 KM zbog promovisanja ukidanja CIPS potvrda. Društvene mreže tako postaju najčešći alat političke promocije.

-Ovdje očigledno imamo na sceni masovnu zloupotrebu i društvenih mreža i onlajn medija i elektronskih medija u vidu preuranjene kampanje promoviranjem programa političkih subjekata i stranaka – upozorava Irena Hadžiabdić, predsjednica CIK BiH.

Skrivena kampanja
Iz Koalicije ”Pod lupom” sugerišu da je potrebno obratiti pažnju i na oblike preuranjene izborne kampanje koja se ne vidi, a koja ima dalekosežne posljedice.

-Radi se o jednom velikom sistemu preuranjene izborne kampanje koja se dešava iza, naprimjer zloupotreba javnih resura. Ne govorimo samo da neko predstavlja infrastrukturne projekte kao svoje, nego imamo državne kompanije gdje dolaze nalozi da se mora glasati za određenog političkog subjekta, imamo radnike koji su pod pritiscima. Neki od njih su dobili otkaze u periodu prije izbora, neki su otišli iz države zbog takvih pritisaka – naglašava Hasan Kamenjaković, ispred Koalicije ”Pod lupom”.

Dok političke stranke u periodu izborne kampanje obećavaju zakonito djelovanje i napredak, u vrijeme kada nije dozvoljena promocija čine sve da zaobiđu zakonske propise otvoreno ih kršeći.

–Ako želimo biti društvo estrade i spektakla na odličnom smo putu. Ali ako želimo da težimo pravdi, integritetu i bilo kakvom napretku moramo početi da mijenjamo naše prioritete i zahtijevamo više od političkih lidera i od samih sebe – dodaje Čeko.

Prema pravilniku u periodu od raspisivanja izbora do 6. septembra medijima je zabranjeno emitiovanje i objavljivanje plaćenog političkog oglašavanja. Do lokalnih izbora ostalo je još mnogo vremena, a građani već slušaju standardne promotivno-propagandne poruke.