Petković: Svi pričaju o stranom uticaju, koja je uloga Šmita i Putina?

0
26

Analitičari veruju da Rusija, Turska, Sjedinjene Američke Države i druge sile imaju uticaja na izbore u Bosni i Hercegovini, iako njihova podrška političkim liderima nije uvek i podrška narodu, entitetu ili državi.

Milan D. Petković, potpredsednik Narodne skupštine Republike Srpske, u uključenju za jutarnji program Kurir televizije otkrio je kakva vrsta izbora se održava u BiH, ali i koliko je ona značajna trenutno.

  • Region Balkana je uvek bio zanimljiv, a posebno BiH jer je uvek bila podeljena. U BiH se održavaju izbori za poslanike u narodnoj skupštini Republike Srpske, za predsednika RS, ali i za članove predstavništva BiH i parlament BiH. Tako da imamo više nivoa vlasti – rekao je Petković.

Voditeljku Olju Lazarević interesovalo je da li će strane obaveštajne službe imati uticaja na izbore u BiH.Pretković se odgovarajući na pitanje voditeljke, dodakao i samih kandidata koji će se takmičiti za prevlast u RS.

  • U predizbornoj kampanji imamo i opoziciju na čijem je čelu Srpska demoktratska stranka, a njihov kandidat je Jelena Trivić za predsednika RS. Ono što je bilo začuđujuće je što je ona u pri početku kampanje imala sastanak sa Kristijanom Šmitom, nelegalnim visokim predstavnikom koga u RS ne priznaju ali i Rusija i Kina. Tu se postavlja pitanje da li će visoki predstavnici uticati na izbore u RS – rekao je Petković.

Takođe pojavila se informacija, koja nije proverena, o finansiranju kampanje opozicije od strane američkih vlasti. Sa druge strane imamo Dodika koji je u sred kampanje otišao u Rusiju i sastao se Putinom i razgovarao o raznim temama – rekao je Petković.

Milorad Dodik je došao na vlast kao „umereni političar“, koji je trebalo da pomogne u implementaciji Dejtonskog sporazuma, ali je zbog nacionalističke retorike još od 2006. i stalnih pretnji raspadom BiH danas pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država.

Prema tvrdnjama vojno-političkog analitičara Nedžada Ahatovića upravo je Dodik ’Putinov igrač’ u ovom izbornom ciklusu jer preko njega Putin želi da destabilizuje zapadnobalkansko područje inače interesnu sferu Zapada.Podrška Dodiku stiže i preko Madjarske, dok je Bakir Izetbegović pridobio podršku Turske.

Opšti izbori u BiH biće održani 2. oktobra 2022. godine, uprkos nedorečenostima Izbornog zakona i činjenici da se već godinama ne implementiraju presude Evropskog suda za ljudska prava koje bi trebalo da regulišu izborna prava manjina

KOMENTARIŠI

Unesite vaš komentar.
Please enter your name here