Narodna skupština Republike Srpske danas je okončala prvi dio zasjedanja Desete redovne sjednice. Usvojen je set zakona koji će omogućiti da Investiciono razvojna banka Republike Srpske može obavljati platni promet i primati novčane depozite.

Po hitnom postupku usvojeni su sljedeći zakoni: Zakon o izmjeni Zakona o otpisu potraživanja, Zakon o izmjenama Zakona o veterinarstvu u Republici Srpskoj, Zakon o dopuni Zakona o bankama Republike Srpske, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Investiciono-razvojnoj banci Republike Srpske i Zakon o dopuni Zakona o unutrašnjem platnom prometu.

Narodna skupština usvojila je u redovnoj proceduri Zakon o lovstvu, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o mjerama bezbjednosti u poslovanju gotovim novcem i drugim vrijednostima – prijedlog dr Nenada Stevandića, predsjednika Narodne skupštine, uz prihvaćen amandman Kluba poslanika SNSD, kao i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o geološkim istraživanjima.

Usvojeni su i Nacrt zakona o učeničkom standardu, uz Zaključak o upućivanju ovog nacrta zakona u javnu raspravu, koja će biti sprovedena u roku do 30 dana, Nacrt zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne – prijedlog dr Nenada Stevandića, predsjednika Narodne skupštine, uz Zaključak o upućivanju ovog nacrta zakona u javnu raspravu, koja će biti sprovedena u roku od 30 dana i Nacrt zakona o izmjenama Zakona o sprovođenju odluka Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika ustanovljene u skladu sa Aneksom 8. Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

Narodni poslanici su usvojili i Izvještaj o radu i izvršenju Budžeta ЈU Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu za period 1. 1 – 31. 12. 2023. godine, kao i Izvještaj o radu Agencije za visoko obrazovanje Republike Srpske za 2023. godinu.

Preostale tačke dnevnog reda Desete redovne sjednice:

– Konsolidovani izvještaj o izvršenju Budžeta Republike Srpske za period 1. 1 – 31. 12. 2023. godine;

– Specijalni izvještaj Institucije ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine – Analiza realizacije preporuka ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine;

– Informacija o aktivnostima institucija Republike Srpske i predstavnika iz Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH u vezi sa namjerama Republike Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na lokaciji Trgovska gora;

– Prijedlog odluke o proglašenju Crkve Svetog arhanđela Mihaila Manastira Moštanica u Kozarskoj Dubici spomenikom kulture – nepokretnim kulturnim dobrom od izuzetnog značaja;

– Izbor i imenovanja.

Deseta redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće nastavljena u utorak, 9. jula 2024. godine u 12 časova, nakon Svečane sjednice, sa jednom tačkom predloženog dnevnog reda: Obraćanje predsjednice Narodne skupštine Republike Srbije Ane Brnabić, čiji početak je zakazan u 11 časova istog dana.

Po okončanju Desete redovne sjednice zakazan je početak Četrnaeste posebne sjednice, sa jednom tačkom predloženog dnevnog reda: Informacija o potrebi pokretanja procedure regulisanja odnosa Republike Srpske i Federacije BiH u skladu sa Dejtonskim sporazumom i međunarodnim aktima – prijedlog narodnih poslanika.