Na raspolaganju ruskim specijalistima našao se sistem za navođenje i korekciju leta američke operativno-taktičke rakete ATACMS, otkrio je anonimni specijalista za oružje.

Prema njegovim rečima, ruske snage sada proučavaju taj sistem.

Rakete koje su SAD isporučile Ukrajini, a koje su došle u ruke ruskih stručnjaka, pored bojeve glave ATACMS, imaju sistem za navođenje sa tri laserska prstenasta žiroskopa, zahvaljujući kojima rakete ostaju na konstruisanoj balističkoj putanji, preneo je RT Balkan pisanje RIA Novosti.

Tu je i GPS antena, zahvaljujući kojoj se korekcija vrši na primarnoj i poslednjoj deonici balističke putanje, pojasnio je sagovornik ruske agencije.

Specijalisti su, napomenuo je, imali priliku da proučavaju rad raketnih sistema duž celog leta, kao i mogućnost korekcije kursa.

Pentagon je u aprilu potvrdio su Ukrajini poslate operativno-taktičke rakete proširenog dometa ATACMS i da je Kijevu dozvoljeno da ih koristi “unutar suverene ukrajinske teritorije”. Međutim, sa dometom od 300 kilometara, zahvata se veliki pojas ruske teritorije, i omogućava dejstvo po celom Krimu, skoro po svim oblastima koje su prisajedinjene Ruskoj Federaciji, a takođe i po jednom značajnom pojasu u dubini ruske teritorije, posebno Belgorodske i Kurske oblasti.

ATACMS je operativno-taktička balistička raketa koja se može lansirati iz višestrukih raketnih sistema, uključujući M142 HIMARS.

Prošlog oktobra, ruski predsednik Vladimir Putin nazvao je odluku SAD da isporuče ove rakete Ukrajini još jednom greškom koja stvara dodatnu pretnju, a neće moći radikalno da promeni situaciju na frontu.