U galeriji Kulturnog centra je otvorena izložba slika „Morfejeva poseta“ Snežane Vujović Nikolić, akademske slikarke iz Beograda.

Ciklus radova Snežane Vujović Nikolić izložen u Kulturnom centru Trebinje nastajao je posljednjih deset godina. Prvobitno se sastojao od devet slikanih djela, a vremenom je obogaćen sa još tri slike, zamišljene od početka ciklusa, koje ga osmišljavaju i zaokružuju. Pred trebinjskom publikom je dvanaest slika iz ciklusa „Morfejeva poseta“ i trideset tri crteža rađena kombinovanom tehnikom tuš i akvarel.

Snežana Vujović Nikolić je na slikama putem metafora, a kroz mitološke priče o olimpijskim bogovima, pokušala da materijalizuje osnovne pojmove ljudske egzistencije: ljubav, istinu, sreću, mudrost, hrabrost, moć, strah…

„Posetiocima koji se nađu u ovom malom univerzumu može se u prvom momentu učiniti da su ove slike odraz nekog pojmovnog sistema, koncepta ili priče koji su unapred smišljeni. Ali, ključ za njihovo razumevanje nalazi se u samoj suštini stvaralaštva, u toj esencijalnoj ljudskoj potrebi svakog čoveka – za traganjem za istinom, za traganjem za nepoznatim, za pokušajem da prevaziđe svoje lične granice i da proširi svoj duh“, navela je Snežana Vujović Nikolić.

Ukoliko sa posmatračem uspostave komunikaciju, smatra autorka, ove slike su u stanju da ga odvedu preko granice života, na neko drugo mjesto, na istraživanje i putovanje unutar samog sebe.

Nakon otvaranja izložbe, u bioskopu Kulturnog centra premijerno je prikazan dokumentarni film „Hercegovina“ Milana Pece Nikolića. Film je  nastao po istoimenoj poemi Ratka Dangubića koja je objavljena sa kolornim crtežima Snežane Vujović Nikolić.

Izložbu slika „Morfejeva poseta“ i premijeru filma „Hercegovina“ organizovali su Kulturni centar i Grad Trebinje.

Trebinje Live