Američki predsjednik Džo Bajden ne liječi se od Parkinsonove bolesti, objavila je Bijela kuća u ponedjeljak, nakon što su se pojavili izvještaji da je ljekar specijalizovan za tu bolest posjetio Bijelu kuću osam puta tijekom protekle godine.

Zabrinutosti da predsjednik možda boluje od neimenovane bolesti pojavile su se nakon Bajdenovog nastupa na debati 27. juna s republikanskim kandidatom Donaldom Trampom.

“New York Times” je objavio da dnevnik posjetilaca Bijele kuće pokazuje da je Dr Kevin Kanard, neurolog specijalizovan za poremećaje pokreta koji je nedavno objavio naučni rad o Parkinsonovoj bolesti, posjetio Bijelu kuću osam puta od prošlog ljeta do proljeća ove godine. Tokom brifinga, potparolka Bijele kuće Karin Žan-Pijer odbila je potvrditi Kanardovu posjetu, rekavši da želi poštovati privatnost svih uključenih iz sigurnosnih razloga.

Nije, u ovom trenutku, jasno je li dr Kanard bio u Bijeloj kući kako bi liječio ili posavjetovao predsjednika ili je bio tamo zbog nepovezanih sastanaka. Kanardova javno dostupna biografija navodi ga kao “konsultanta za neurologiju medicinske jedinice Bijele kuće” od 2012. do 2022., što bi uključivalo i administracije Baraka Obame i Donalda Trampa.

Kanard nije odgovorio na opetovane zahtjeve “NYT-a” da komentariše ove posjete. U izjavi objavljenoj u ponedjeljak, dr Kevin O‘Konor, ljekar Bijele kuće, potvrdio je da je dr Kanard vidio gospodina Bajdena tri puta tokom tri i po godine njegova predsjedništva, ali nije htio direktno reći je li razlog tih posjeta liječenje predsjednika, piše “NYT”.

Umjesto toga, ljekar Bijele kuće implicira, piše “NYT”, da je većina posjeta dr Kanarda bila povezana s liječenjem drugih ljudi koji rade u Bijeloj kući.

Nadalje, spomenuti ljekar Bijele kući izjavio je i da je Bajden svake godine posjećivao dr Kanarda kao dio njegovog godišnjeg fizičkog pregleda te da posljednji pregled nije pronašao nikakve znakove Parkinsonove bolesti, prenosi “Jutarnji”.