Izjava njemačke ministarke spoljnih poslova da Evropa “ratuje protiv Rusije” je poklon Kremlju, piše lider Hrišćansko-demokratske unije Fridrih Merc.

On je za list “Fokus” rekao da Moskva može ovu izjavu da okrene u svoju korist.

“Ovakve greške su nedopustive, posebno u dobro pripremljenom govoru pred parlamentarnom Skupštinom Savjeta Evrope. U ovako napetoj situaciji neophodno je odmjeriti svaku riječ“, navodi se u publikaciji.

On je dodao da svako može loše da se izrazi, ali da se u kontekstu svega što se dogodilo stiče utisak da u koalicionoj Vladi Njemačke uopšte ne postoji koordinisana spoljna i bezbednosna politika.

“A ministarka spoljnih poslova Njemačke nemarno izgovara takve riječi koje će protivnici naše pomoći Ukrajini upotrebiti kao oružje. U teškim vremenima, ovakva spoljna i bezbednosna politika osuđene su na neuspijeh u borbi za podršku stanovništvu”, zaključio je Merc.

Analene Berbok je tokom sednice PASE 24. januara izjavila da evropske zemlje “ratuju protiv Rusije” i pozvala evropske države da zajedno učine više za Ukrajinu, a ne da traže krivce među svojima.

Ove reči isprovocirale su talas kritika njemačkih političara na račun Berbokove, a MSP Njemačke moraolo je posebno da objavi saopštenje da podrška Kijevu ne čini Berlin jednom od strana u sukobu.