Ono što je danas uradila Vlada SAD upozorenje je onima koji bi mogli biti prijetnja stabilnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine zbog ličnih ili političkih ciljeva, rekao je Erik Nelson, ambasador SAD u BiH, povodom uvođenja sankcija Miloradu Dodiku, Alternativnoj televiziji, Milanu Tegeltiji, njegovoj supruzi Tijani u Mirsadu Kukiću.

Kako se navodi u Nelsonovoj izjavi, nastaviće se analizirati koje su dodatne sankcije neophodne da bi se borilo protiv “endemske korupcije koja podriva potencijal ove zemlje”, odnosno stavljati do znanja da aktivnosti poput usvajanja novog zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske jesu neprihvatljiv napad na državu i stabilnost zemlje.

“Sjedinjene Države će bez oklijevanja djelovati protiv onih koji se bave korupcijom, destabilizacijom i podjelama na račun građana BiH, kao i protiv onih koji omogućavaju ili pomažu ovakvo ponašanje sopstvenim aktivnostima i aktivnostima kompanija i poslovnih subjekata koje koriste”, izjavio je Nelson.

On je dodao da se današnjim djelovanjem Ureda za kontrolu imovine u inostranstvu Ministarstva finansija SAD ističe posvećenost Bajdenove administracije regionu zapadnog Balkana i pozivanju na odgovornost “onih koji podrivaju Dejtonski mirovni sporazum i učestvuju u koruptivnim aktivnostima”.

“Pored toga, danas je Stejt department objavilo da bivšem predsjedniku Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VTSS) Bosne i Hercegovine, Milanu Tegeltiji, te predsjedniku Pokreta demokratske akcije (PDA) i zastupniku u Parlamentarnoj skupštini, Mirsadu Kukiću, neće biti dozvoljen ulazak u SAD zbog njihove uključenosti u značajne koruptivne aktivnosti. Svojim djelovanjem Tegeltija i Kukić podrivali su vladavinu zakona i povjerenje javnosti u demokratske institucije vlasti i javne procese. Kao rezultat toga, oni su uvršteni na listu u skladu sa Poglavljem 7031(c) Zakona o aproprijacijama za programe Ministarstva vanjskih poslova SAD, inostrane operacije i srodne programe iz 2021”, navodi se u izjavi ambasadora SAD.

On je rekao da su i Dodik, i Tegeltija i Kukić besramno zloupotrijebili svoj položaj za sopstveno bogaćenje, za bogaćenje svojih porodica i političkih istomišljenika, te mreža podrške koje koriste. U Bosni i Hercegovini, korupcija predstavlja egzistencijalnu prijetnju samoj strukturi države koja je izgrađivana tokom posljednjih dvadeset šest godina, kao i prijetnju evroatlantskoj budućnosti zemlje.