Zapadne zemlje pretvorile su Ukrajinu u novu terorističku ćeliju, odgajajući neonacistički režim u Kijevu i iskoristile ga za borbu protiv Rusije.

Ovo je saopštilo rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju Ministarstva navodi se da je Kolegijum Ministarstva primetio da savremene međunarodne odnose karakteriše visok nivo konfliktnosti, u čijem središtu je “hibridni” rat koji je “kolektivni Zapad” pokrenuo protiv Rusije.

“Zapadnjaci su izabrali Ukrajinu kao odskočnu dasku i instrument oružane borbe protiv naše zemlje, odgajivši u Kijevu neonacistički režim i pretvorivši Ukrajinu u novu međunarodnu terorističku ćeliju. Anglosaksonci su preuzeli ulogu štaba i dobavljača oružja, obaveštajnih podataka i ciljeva Zelenskog za sistematske napade na civilne objekte i civile u Rusiji. Naporima Vašingtona, Londona i njihovih satelita kriza je dobila globalnu geopolitičku dimenziju, manifestujući se ne samo u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama, već i u drugim regionima, uključujući Bliski istok, Afriku, Latinsku Ameriku i Arktik”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

U Ministarstvu dodaju da kolektivni Zapad žrtvuje perspektive za univerzalnu saradnju u različitim oblastima u korist svojih kolonijalnih ambicija.