Američki državni sekretar Entoni Blinken u pismu kosovskom premijeru izražava nadu da će njegovo lično liderstvo dati novi impuls dijalogu Beograda i Prištine.

Aljbin Kurti bi trebalo da se pridržava ranije preuzetih obaveza, izbegava retoriku koja podiže tenzije, pomoviše transparentnost i uključi se u pregovore sa neophodnim fokusom, kreativnošću i hitnošću, suština je Blinkenovog pisma.

Blinken je istakao da SAD veruju da je dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije najbolje mesto za normalizaciju odnosa i dodao je da Vašington u tom cilju blisko sarađuje sa partnerima iz EU.

Ponovio je da nerešeni odnosi Beograda i Prištine ostaju glavna prepreka članstvu i punoj integraciji u evropske i evroatlanske institucije, što je, kako je rekao, “zajednički cilj SAD i Kosova”.

“Kao prijatelj i partner Kosova, SAD se raduju zajedničkom radu na punoj primeni agende predsednika Bajdena za naše odnose, uključujući jačanje vladavine prava, zaštitu manjinskih prava, promociju ekonomskog rasta i obezbedjenje dugo odlaganog sporazuma izmedju Kosova i Srbije sa fokusom na uzajamnom priznavanju”, napisao je Blinken, prenosi Reporteri.

Naveo je da su odnosi između SAD i vlasti u Prištini “ukorenjeni u zajedničkim demokratskim vrednostima i posvećenosti suverenom i nezavisnom Kosovu”.

Blinken je poručio Kurtiju da obrati pažnju na postizanje sporazuma o električnoj energiji na severu KiM i napredak u postizanju zajedničkih ciljeva u vezi sa nestalim osobama.

Dodao je da je “u interesu Kosova da ta pitanja budu rešena i brzo dovedu do kompromisnog rešenja, kako bi mogla da služe kao osnova za dalji napredak ka sveobuhvatnoj normalizaciji.

“Podrška sudskim odlukama, posebno onima koje se odnose na manjinska prava, imala bi takodje pozitivan efekat i u skladu je sa prioritetima vaše vlade za jačanje vladavine prava”, smatra Blinken.

On u pismu poziva Kurtija da blisko sarađuje sa američkim ambasadorom u Prištini Džefrijem Hovenijerom i specijalnim predstavnikom SAD za zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom jer obojica imaju puna ovlašćenja da potpuno ovlašćeni da se bave tim pitanjima. “Spremni smo da pomognemo Kosovu da postigne zajedničke ciljeve”, zaključio je Blinken.