Narodna skupština Republike Srpske treba da pošalje jasnu poruku da jedino što treba da se desi sa OHR-om i visokim predstavnikom jeste da se OHR konačno zatvori, a visoki predstavnik ode iz BiH, izjavio je savjetnik srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Radovan Kovačević.

Povodom sutrašnje posebne sjednice parlamenta Srpske, Kovačević je novinarima u Banjaluci, nakon sjednice Kolegijuma Narodne skupštine, rekao da postoji jasna procedura kako se bira visoki predstavnik u BiH.

“Republika Srpska ni na koji način nije tražila da bude izabran novi visoki predstavnik. Samim tim, on ne može da bude izabran u skladu sa Dejtonskim sporazumom. Sve ono što su radili visoki predstavnici od potpisivanja Dejtonskog sporazuma do danas je bilo u potpunosti nezakonito i protiv Dejtonskog sporazuma, te što se tiče Republike Srpske to nema nikakvu snagu”, rekao je Kovačević. On je napomenuo da se u posljednje vrijeme sve češće govori o tome da je na dnevnom redu ponovo želja da bude imenovan novi visoki predstavnik u BiH i da postoje dva kandidata – NJemačke i Kanade.

“U svemu tome smatramo da je izuzetno bitno da se zna stav Republike Srpske po tom pitanju, zbog čega je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik zatražio sazivanje posebne sjednice Narodne skupštine, kako bi se izjasnila o aktuelnim temama”, istakao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, jako je bitan način na koji se bira visoki predstavnik, što je jasno definisano Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma.

“Isto tako je bitno da je samo u jednom slučaju, prvi put, kada je imenovan Karl Bilt, to urađeno u skladu sa Aneksom 10, koji kaže da strane potpisnice Aneksa 10, između ostalih i Republika Srpska i Federacija BiH zajedno sa Srbijom i Hrvatskom, treba da se usaglase i da zatraže imenovanje visokog predstavnika”, objasnio je Kovačević. Sve poslije toga, tvrdi Kovačević, bilo je nelegalno.

“I sama bonska ovlaštenja su u potpunosti nelegalna, nemaju nikakvo pravno utemeljenje, mimo bilo kakvog zakona su i u suprotnosti sa Dejtonskim sporazumom”, naveo je Kovačević. On je dodao da će se o ovom pitanju uskoro raspravljati u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija, te da je važno da postoji jasan stav Republike Srpske kao jedne od strana koje su potpisale Aneks 10 Dejtonskog sporazuma.

“Vjerujemo da visoki predstavnik neće biti izabran. S obzirom na to da smo mi ti koji treba da predlože taj izbor, hoćemo jasno da kažemo da to nećemo da predložimo i da će bilo kakav izbor mimo toga biti u potpunosti nelegitiman i za nas neće biti važeći u bilo kom smislu”, rekao je Kovačević. On je napomenuo da Republika Srpska nema ništa personalno protiv bilo koga, ali da je njenim predstavnicima stalo do toga da se poštuju procedure i Dejtonski sporazum.

Narodna skupština Republike Srpske sutra će, na zahtjev srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, održati posebnu sjednicu na kojoj će jedina tačka dnevnog reda biti – ocjena rada visokog predstavnika, primjena Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH u periodu razgovora o imenovanju novog visokog predstavnika.