Organizovani kriminal, korupcija i dezinformacije najveće su brige građana zapadnog Balkana, sudeći prema istraživanju javnog mnjenja koje je sredinom maja ove godine sproveo Savjet za regionalnu saradnju (RCC) i koji je građane regiona pitao šta misle o bezbjednosnim pitanjima.

Uz činjenicu da je sve navedeno tačno, stručnjaci sa kojima smo razgovarali mišljenjem idu i korak dalje, i kao najveći problem s kojim se suočavamo izdvajaju pitanje obrazovanja, za koje tvrde da je u ogromnoj mjeri urušeno.

Ali, prije nego što se vratimo na stavove struke, narednih par redova iskoristićemo da prenesemo detalje gorepomenutog istraživanja.

Majlinda Bregu, generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju, kazala je da je više od 66 odsto građana regiona organizovani kriminal svrstalo kao najveći problem na polju sigurnosti.

“To ide ruku pod ruku s korupcijom, za koju 55 odsto građana vjeruje da je porasla. Kada govorimo o migracijama, 70 odsto građana se slaže da region treba pružiti utočište migrantima, ali većina, njih 80 odsto, vjeruje da Evropska unija mora učiniti više sa svoje strane i podijeliti taj teret”, rekla je Bregu, dodajući da čak 47 odsto anketiranih vjeruje da dezinformacije uzrokuju veliku štetu, jer izazivaju mržnju i raskol.

“46 odsto građana smatra da su društveni mediji ti koji imaju najveću tendenciju širenja lažnih vijesti, a iza njih su novinari (44 odsto) i političari (38 odsto)”, kazala je Bregu.

Dr Drago Vuković, sociolog i redovni profesor na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, kaže da ovakvi stavovi potpuno oslikavaju stanje jednog zapuštenog društva.

“Mi danas živimo u društvu opterećenom konfliktima, korupcijom i kriminalom, društvu u kojem odnose profiliše interesna politika, politika najnižeg nivoa. Takva politika generiše sukobe i strahove, jer je elitama tako lakše upravljati masama. To su te tzv. manipulativne politike”, rekao je Vuković za “Nezavisne novine”.

Kada se na to dodaju društvene mreže, kao globalna rigidna ideologija, koja djeluje na običnog čovjeka, on kaže da nije ni čudo što građani imaju razne vrste strahova.

“Ta osjetljivost informacija koje se proizvode od strane politike, medija, interneta, posebno dolazi do izražaja kod nas, jer smo duboko podijeljeno društvo i ove nam informacije više proizvode sukobe, pa i mržnju, nego što nam pomažu da imamo zdrav odnos prema njima”, naglasio je on.

S druge strane, Zoran Krešić, novinar “Večernjeg lista” iz BiH, još oštrije pristupa ovoj tematici i kaže da je za njega najveći problem Balkana pitanje obrazovanja.

“Mi smo toliko uništili sustav obrazovanja da se zapravo ne treba čuditi ničemu što se događa kod nas i to je za mene problem broj jedan. Jer, pametni ljudi, odnosno oni kojima ne možeš manipulirati i koji su kompetentni, obrazovani, neće ništa od ovih stvari prihvatiti, niti dezinformacije, niti bilo šta drugo, ukoliko su informatički, medijski ili bilo kako drugo pismeni. I ovdje se mogu prikloniti onoj židovskoj ‘Ako želiš uništiti jedan narod, uništi mu obrazovanje'”, poručuje Krešić.

Kada su u pitanju korupcija i drugi problemi, on nema prigovora da se radi o ozbiljnim stvarima za kompletan Balkan. Ali, kada je riječ o dezinformacijama i s njima povezanim stvarima, Krešić kategorično tvrdi:

“Kreatori svih tih informacija, poluinformacija, objava ili bilo čega drugog su u najvećoj mjeri sami građani. Oni sudjeluju u tom lancu proizvodnje lažnih vijesti i bilo čega sličnog.”

Kao jedan od problema koji nije pomenut, a praktično je tu, on navodi vještačku inteligenciju, čija bi zloupotreba mogla da proizvede nesagledive posljedice.

“Vjerovatno već imamo te zloupotrebe. A treba se plašiti da bi uz pomoć onoga što mi sada zovemo botovi, trolovi, jednostavno moglo da se proizvodi tone materijala koje zapravo imaju jedinu zadaću, a to je da zavaraju i usmjere na krivi trag. Možemo samo pretpostaviti kakve bi posljedice moglo imati kada su u pitanju neke ozbiljnije priče, primjerice izborna kampanja. Zamislite situaciju da npr. HDZ, SDA, SNSD ili bilo ko drugi imaju strojeve koji su u stanju generirati stotinu tisuća objava u sekundi, a koje će jednostavno druge stranke predstaviti u drugom smislu. Zato, ne bih rekao da su krivi novinari ili mediji, već jednostavno svi mi smo dio toga začaranog kruga. Jednako veliki problem je što je velika većina građana i medijski i informaciono potpuno nepismena”, zaključio je Krešić.