Lui Gomert, predstavnik Kongresa iz Teksasa iz redova Republikanske stranke, poslednji je u nizu onih koji su podržali Novaka Đokovića.

U američkoj javnosti sve je veći pritisak na predsednika Džoa Bajdena i njegovu administraciju da ukinu uredbu po kom se nevakcinisanim strancima ne dozvoljava ulazak u zemlju.

Zbog toga, Novak Đoković ne može da igra na US Openu, ali se i dalje nada da ima vremena da se uredba ukine.

Gomert je u izjavi za “Dejli Koler” zatražio od Bajdena ukidanje mera.

“Novak Đoković je prošao strahote rata i gladi da bi postao jedan od najboljih svetskih tenisera, ako ne i najbolji. Ipak, čini se da sad ne može da preskoči Bajdenovu hladnu, bezdušnu, zlonamernu administraciju i besmislen nenaučni mentalitet kako bi se takmičio na US Openu”, rekao je Gomert.

On je dodao i sledeće:

“Sadašnja uredba o vakcinaciji za strane putnike koji dolaze u SAD nije samo nenaučna, ona je i antiamerička. U ovom trenutku, besmisleno je da bilo ko i bilo gde na svetu bude uslovljen tim mandatom da mora da primi vakcinu za koju se povećava mogućnost da našteti. To je vakcina za koju je doktoraka Debora Briks tako jasno rekla prošle nedelje da je znala sa neće moći da zaštiti od infekcije i čiji je značaj precenjen od strane zdravstvenih autoriteta. Ova vakcinalna uredba je dokaz Bajdenove ksenofobije i njegovog odbijanja da krene napred jer su naučne informacije sve brojnije. Ili je ta administracija tu da nas obmane i u sukobu je sa osnovnim naučnim činjenicama, ili sve to služi da bi on nastavio da igra ulogu diktatora”, poručio je Gomert.

Poduže pismo koje je iz Kongresa poslato na Bajdenovu adresu potpisali su osim Gomerta i Meri E. Miler, Ralf Norman, Tomas Masi, Rendi K. Veber, Brajan Mast, Bili Long i Endi Bigs.

U njemu se između ostalog dodaje:

“Ostane li na snazi ova zabrana ulaska, gospodin Đoković će biti primetan, vidljiv dodatak toj večno rastućoj listi ljudskih žrtvi vašeg bezosećajnog mandata, tokom kog ljudi nisu mogli da prisustvuju ni sahranama ni venčanjima, u kom su izgubili obrazovne i profesionalne prilike i uništili brojne odnose. Gospodin Đoković je savršen ambasador, ali i primer kako se humanost smanjuje kada Vlade stave sebe na poziciju autoriteta koju bi samo individua uz Boga i izabrane, trebalo da okupira. On je prvi za ovu nepoželjnu ulogu jer je mnogo toga zavisilo od njega, Đoković je živeo svoj život po svim parametrima izuzetnosti, zadržavajući status jednog od najvećih igrača svih vremena. Stekao je taj neverovatan status uprkos izuzetno teškim životnim okolnostima koje su bile van njegove kontrole”.

Na potezu je američka admnistracija i predsednik Bajden, a Novaku je dotle ostalo se priprema i nada da će sve uroditi plodom i da će nekako uspeti da zaigra u Njujorku od 29. avgusta.