Narodna skupština Srpske izabrala je 28 delegata u Vijeće naroda Republike Srpske, a njihova imena zvanično će biti poznata nakon što ih verifikuje Centralna izborna komisija BiH.

Za osam delegata u Klubu Srba glasala su 72 srpska poslanika. Ishod je takav da su liste DNS i Spomenke Stevanovcić iz Demosa dobile nula glasova, dakle neće imati svoje delegate.

Lista Dražena Vrhovca ima devet glasova, koliko i lista Srđana Mazalice i Nebojše Vukanovića. Lista Tamare Tamjanović ima osam glasova, Lista Darka Banjca 6, Vukote Govedarice 9, Nenada Stevandića 8, lista PDP 7, lista SP 8.

To bi trebalo da znači da će u Klubu Srba po jednog delegata imati SPS, SNSD, US, SDS, PDP, Za pravdu i red, SP i NDP.

Nezvanično, prošli su Dragutin Škrebić (SPS), Ognjen Žmirić (SNSD), Vojislav Gligić (NDP, kao prijedlog Mazalice), Marija Topić Nikolić (Za pravdu i red), Nikola Kovačević (SDS), Marinko Dragišić (US), Ljubiša Krunić (PDP) i Živko Marjanac (SP).

Kada je riječ o hrvatskim delegatima, sve predložene liste dobile su po jedan glas, osim liste SP koja je ostala bez glasova.

Mnogo je zanimljivija situacija u Klubu Bošnjaka, gdje je lista Ramiza Salkića dobila tri glasa, a sve ostale liste kandidata po jedan. To su liste Mirsada Duratovića, Denisa Šulića, Alena Šeranića, Nine Bukejlović i Sevlida Hurtića. Po logici stvari, ovo bi trebalo da znači da će bošnjačke stranke u Klubu Bošnjaka imati pet svojih delegata, dakle neće imati dvije trećine (šest) što im je neophodno da samostalno pokrenu proceduru zaštite vitalnog nacionalnog interesa. To je mehanizam koji su masovno koristili u proteklim mandatima. Ostali bošnjački delegati dolaze na prijedlog poslanika SNSD.

Dakle, sa Salkićeve liste idu Adil Osmanović, Alija Tabaković i Dževad Mahmutović. Uz njih, u Klub Bošnjaka odlaze Armin Hamzić, Igor Bošnjak i Srebrenka Golić.

U Klubu ostalih, po jedan glas dobile su liste Nataše Radulović, Željka Radonjića, Milovana Bodirogića i Senada Zlokape. To bi trebalo da znači da u Vijeće naroda ulaze Jovana Čarkić, Danijel Puhalić, Slaviša Mrkaja, i Franc Sošnja.