Ivana Žigon pred trebinjskom publikom

0
303

U pozorišnoj sali Kulturnog centra održano je autorsko veče Ivane Žigon pod nazivom “Hercegovačkoj Gračanici s ljubavlju”. Proslavljena srpska glumica veče je posvetila gorostasima srpske i ruske književnosti – srpske i ruske književnosti: Petru Petroviću Njegošu, Jovanu Dučiću i Fjodoru Mihajloviču Dostojevskom (150 godina od rođenja Dučića, 200 godina od rođenja Dostojevskog i 170 godina od smrti Njegoša).

Jednoipočasovno pjesničko veče puno emocija i ljubavi prošlo je kao tren i kod mnogih gledalaca koji su došli bez obzira na loše vrijeme, te je izazvao i poneku suzu i sjetu.

Poetsko veče počelo je govorenjem pjesme Desanke Maksimović “Gračanica”.

Prema riječima Ivane Žigon, svaki čovjek koji se približio Hercegovačkoj Gračanici osjetio je njenu ljepotu i značenje.

“Ona nosi duboki smisao, a večeras je bio rođendan moje majke i mi smo nastupale prije 15 godina na Crkvini. Zbog toga mi je bilo jako važno večeras da se sjetim zajedničkog nastupa. Vidjeli ste da je bila scena u kojoj sam pokušala ne samo zahvaljujući tehnici koja nije uvijek poresudna, ali je pomogla da zajedno sinhrono govorimo stihove. To je rijetkost da neko ko ode sa planete može da glumi i dalje. Ja sam rekla da je moja majka čuvala poeziju pa je i poezija sačuvala nju”, rekla je Žigon.

Ivana je mišljenja da nam poezija sve više fali u životima i osnova svake umjetnosti je poezija.

“Meni najveći lijek donosi iskonska pjesma našeg naroda tako da sam počela pisati eseje o guslama, gangi, kolu. Vraćam se na iskonsko gdje se osjeća naš dodir, udar sa zemljom koju osjećamo sa podnebljem koje nas je rodilo i koje treba da nam da lijek kao što mi tu ljubav treba da uzvratimo”, istakla je Žigon.

Ivana je opčinjena Hercegovinom – zemljom koja u svom kršu što je dala rastinju i drveću dala je i ljudima koji su pošli da tu ljubav prenesu kao drveće koje hoda.

Trebinje Live

KOMENTARIŠI

Unesite vaš komentar.
Please enter your name here