Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH vraćaju se u parlamentarne klupe, a na dnevnom redu današnje sjednice koja je zakazana za 11 časova su tri izuzetno interesantna i značajna pitanja.

Prije svega, delegati bi trebalo da nastave raspravu o zahtjevu Želimira Neškovića iz SDS-a, a koji se odnosi na Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH po hitnom postupku, i koji, pored ostalog, predviđa da se iz Ustavnog suda “izbace” strane sudije.

Podsjećanja radi, ova sjednica počela je 18. marta ove godine, ali je prekinuta jer su delegati Kluba Bošnjaka napustili zasjedanje jer je Neškovićev prijedlog uopšte uvršten na dnevni red.

Prema ovom prijedlogu, kako je pojasnio Želimir Nešković, od devet sudija koliko ih trenutno čini Ustavni sud BiH, šest bi birao Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, a Narodna skupština Republike Srpske tri, s tim da iz svakog od konstitutivnih naroda može biti izabrano najviše troje sudija.

“Ovo je nova šansa da Dom naroda BiH zauzme stav o Zakonu o Ustavnom sudu BiH. Pozivam sve svoje kolege delegate iz sva tri naroda da ponude konstruktivne rasprave na zakon o Ustavnom sudu BiH koji je predložila Srpska demokratska stranka kako bi konačno u ovoj zemlji bio uspostavljen Ustavni sud bez stranaca”, rekao je Nešković.

Poručio je da BiH mora da popuni sva mjesta u Ustavnom sudu BiH svojim građanima, a ne dijelom strancima kakav je slučaj danas.

“Tada bismo mogli govoriti da se radi o suverenoj državi, a ne stranom protektoratu. Interes sva tri naroda bi trebao da bude odlazak stranaca iz institucija ove zemlje i to je mjera jednog patriotizma koji treba da poveže sva tri naroda”, kazao je Nešković.

Inače, prijedlog Zakona o Ustavnom sudu BiH od strane SDS-a upućen je u Dom naroda u avgustu prošle godine, a na dnevnom redu se našao tek u martu.

Pored ovog pitanja, delegati bi trebalo da raspravljaju o još jednom Neškovićevom prijedlogu, a to je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost BiH, a njime se predviđa uvođenje nulte stope PDV-a za sve vrste hljeba, mlijeka, hranu za bebe, lijekove, stočnu hranu bez koncentrata, sjemena i sadni materijal, te učila informacione i komunikacione tehnologije za predškolsko, osnovno, srednje i visoko obrazovanje.

Nakon toga, na dnevni red dolazi Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, čiji su predlagači poslanici Кluba SDA.

Ovaj dokument, koji će se pred delegatima naći u prvom čitanju, Predstavnički dom usvojio je u decembru prošle godine, prema hitnoj proceduri.

Kako je navedeno u obrazloženju zakona, njime se predviđa i zaštita integriteta izbornog procesa i uvođenja novih tehnologija.