Poslanik DNS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Aleksandar Glavaš pozvao je direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislava Zeljkovića i ministra zdravlja i socijalne zaštite Alena Šeranića da javnosti prezentuju specifikaciju troškova nabavke vakcina, posebno troškova transporta i da kažu kada će stići još 360.000 doza za koje je potpisan ugovor sa dobavljačem!

”Vidjeli smo razna pravdanja zbog ogromne razlike između prodajne i nabavne cijene vakcine, koja su se svodila na troškove transporta. Onda smo vidjeli da vakcina Sputnjik V dolazi običnim avionskim letom i transportuje se običnom hladnjačom, što su više nego simbolični troškovi”, kaže Glavaš.

”Izvlačiti ogroman novac na humanitarnom pitanju, što nabavka vakcina jeste, nije ništa drugo do „ratno profiterstvo“. Za taj novac mogle su se kupiti vakcine za još 150.000 ljudi. Iz nekih čudnih razloga sve ide nekim privatnim linijama i ko zna kakvim kanalima”, ističe Aleksandar Glavaš.

On dodaje da žestoko protivljenje najviših funkcionera SNSD-a mogućnosti da institucije zdravstva i Vlada Republike Srpske direktno, bez posrednika, nabavljaju vakcine, dodatno podgrijava sumnje da tu nisu čista posla.

”Кoga štite? Da li je formalni uvoznik zaista i pravi uvoznik ili samo neko preko koga treća lica koja nemaju licencu ostvaruju dobit na nesreći koja nas je zadesila? Кo je to jači od institucija i zbog čijeg finansijskog interesa se ugrožavaju životi ljudi!? Većina proizvođača (Pfizer, Moderna, Sinopharm) ne želi da prodaje vakcine posrednicima nego isključivo državama i vladama. Našu vlast to ne zanima, njima su bitniji procenti od života ljudi”, zaključuje Glavaš.